Indul a felvételi szezon – Szombaton írják a központi magyar és matematika feladatsorokat!
Fotó: Illusztráció

Központi írásbeli felvételi vizsga lesz a középiskolába jelentkező általános iskolásoknak szombaton. A magyar nyelv és irodalom, illetve matematika felvételi eredményeit február 6-ig  ismerhetik meg a diákok. A jelentkezési határidő február 19-e.

Újabb dolgozatok és dátumok adnak kihívást tanárok és diákok ünnep utáni félévet záró napjaiban. Január 18-a a központi írásbeli felvételi időpontja a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, illetve a 9. évfolyamra jelentkező tanulók számára. Nyíregyházán a Tankerületi Központ több iskolája, az Arany, a Kölcsey és a Krúdy, a Zrínyi és a Vasvári Pál Gimnázium fogadja a felvételizőket. 10-től a magyar, 11-től pedig a matematika feladataira kerül sor.

Pásku Judit, a Vasvári Pál Gimnázium igazgató helyettese elmondta:

Úgy gondolom, hogy a nyolcadikosok már ezzel tisztában vannak, hisz szeptembertől megindult a felkészülés. Akár egyénileg, akár iskolai keretek között is történhetett, amikor megismerkedtek ezekkel a központi kompetencia felvételi dolgoztatokkal. Érzékelhették azt, hogy ezek alapvetően nem lexikai tudást kérnek számon, mint ahogy megszokták az általános iskolai témazáró dolgozatokban, hanem a megszerzett ismeretek alkalmazását, logikus gondolkodást és kreatív problémamegoldást vár el a tanulóktól.

Hírek ide, hírek oda, nem minden nyolcadikos számára a matek feladatsor a mumus.

A magyar központitól jobban tartok. Minden héten készülünk többször is, főleg irodalom órán a szövegértésre, a fogalmazásra, és a Zrínyi Ilona Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni.

- mondta az egyik nyolcadikos, Török Dániel.

Az iskolában is van matematika előkészítő minden héten. Itt az elmúlt évek feladatlapjait oldjuk meg, aztán megbeszéljük, hogy mindenki értse.

– ezt már egy másik diák, Hudák Ádám nyilatkozta kameránknak.

A korábbi években az 50 pontos matematika felvételit 20-25 ponttal teljesítették a felvételizők  az országos átlag szerint, nem kell tehát kétségbeesni, ha a szokottól kevesebb százalékot ér el a gyerek, a vélhetően most is összetett feladatsorban.

Ráczné Cserés Erzsébet, a Bem József Általános Iskola osztályfőnöke kiemelte:

Nagyon izgulnak a gyerekek, a szülők, és talán még jómagam is! Többnyire gimnáziumokba, szakiskolákba jelentkeznek a gyerekeink és próbálkoznak a felvételivel.

A gyakorlat szerint nem minden középiskola ragaszkodik a központi írásbeli felvételi eredményeihez, vannak akik az általános iskolai bizonyítvány alapján döntenek. A január 18-ai dátum után újabbak jönnek az idei felvételi rendben.

Dr. Baloghné Mester Éva a Bem József Általános Iskola intézményvezetője hozzátette azt is:

A jelentkezési lapokat február 19-ig kell megküldenünk a középfokú intézményekbe, úgyhogy az osztályfőnökök most azon dolgoznak, hogy a jelentkezési lapok erre a határidőre elkészüljenek. A szülőkkel és a gyerekekkel egyeztetik ezeket az adatokat.

A központi pótírásbeli időpontja január 23. A szóbeli meghallgatásokat február 24. és március 13. között szervezik. Április 30-ig pedig az is kiderül, kinek melyik középiskolába sikerült bejutnia.