Indul a befőzési szezon

Komfortos piac

 

Színpompás a piac a nyári hónapokban. Zöldségek és gyümölcsök csábítják vásárlásra a vevőket. A fedett vásártéren komfortos körülmények között válogathatnak a vásárlók az árusok portékái közül. Ezen a nyáron 27 új parkolóval és 6, rakodásra alkalmas megállóval bővült a Búza téri piaccsarnok melletti terület. Ezzel már 510 helyen várakozhatnak az autósok. A parkolóhelyek mellett 50 méter hosszúságú járdaszakasz is megújult a vásárcsarnok Búza utca felőli oldalán. A vevők és az eladók így komfortos körülmények között vásárolhatnak.

Csipkés Norbert, a NYÍRVV Nonprofit Kft. piaci ellenőre elmondta, a parkolóbővítésnek nagyon nagy sikere van. Hozzátette, az amúgy is komfortos, látványos és az árukészlettel teljesen ellátott Búza téri piaccsarnok az augusztusi hónapban is közel nyolcvan százalékon működik.

 

Barack-és lecsószezon

 

Augusztus második felében még tart a görög-és a sárgadinnye szezonja. A piros, lédús gyümölcsöt 80 és 100 forint között kínálják a termelők, míg a sárgadinnye kilóját 150 és 250 forint között mérik az árusok. Az áprilisi hideg miatt ebben az évben kevés sárgabarack volt a piacon, szezonja hamar véget ért, így az már nem kapható a termelőknél. Most kezdődött viszont az őszibarack szezonja, a háziasszonyok befőzni való barackot 100-tól 400 forintig vásárolhatnak. A tapasztalt befőzők a gumibarackot részesítik előnyben, amelynek kilója 250 és 400 forint között mozog a piacon. Szilva 150-250 forintért kapható, nyári alma pedig 150-300 forintért. Krumplit 80-150 forintért, zöldséget 300-400 forint kilónkénti árért vásárolhatnak a vevők. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyekből augusztusban több fogy a nyár más hónapjaihoz viszonyítva.

 

A sokféleképpen feldolgozható padlizsán

 

Romhányné Takács Beáta termelő elmondta, azt tapasztalja, hogy ilyenkor paprikát és paradicsomot vesznek nagyon sokan, hiszen lecsót készítenek ebben az időszakban. Hozzátette, amiből még sokat vesznek, az a padlizsán, hiszen ezt sokféleképpen lehet elkészíteni, lehet rántani, vagy grillezni, de akár krém is készíthető belőle.

A Búza téri piaccsarnok a hét minden napján reggel hattól 14 óráig fogadja a vevőket, azonban a szerda, a péntek, és a szombat mindig erősebb napnak számított.

ME.

(Fotó: Internet)