Ilyen nagy értékű ajándékot még soha nem kaptak a mentők

– Megfogtam ezt a kulcsot és már nem fogom elengedni, az biztos, ezt nagy szeretettel átvesszük a LEGO csoporttól – láthatóan izgatottan vette át Pápai György, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi regionális szervezetének igazgató-főorvosa az esetkocsi slusszkulcsát Tóth Csabától, a nyíregyházi LEGO gyár humánerőforrás-igazgatójától. A mentősök azonnal birtokba is vették a járművet, Pápai György pedig részletesen mutatta meg, hogy nemcsak kívülről szép és modern a jármű, a legmodernebb életmentő orvosi berendezésekkel is fel van szerelve.

További fotókért kattintson a képre!

A legkorszerűbb keringés- és légzésbiztosítók, teströgzítők, sőt égési sérültek ellátásához szükséges felszerelések is megtalálhatóak a vadonatúj mentőben. A LEGO ráadásul arra is ügyelt, hogy a gyerekek mentésére alkalmas technológiák is megtalálhatóak legyenek a járműben.
– Szükség van ilyen jellegű eszközökre, szükség van ilyen jellegű lépésekre, adományokra – mondta Tóth Csaba. A nyíregyházi LEGO gyár ugyanis a jövő építőire is gondol. A gyár HR igazgatója arról beszélt, hogy a játékgyár már 2500 embernek ad munkát és a tervek szerint még többet vesznek majd fel. A cég ezért még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a közösségi szerepvállalásra.    
– Mi gyerekeknek készítünk játékokat. Már most 2500-an vagyunk, és az elkövetkezendő néhány évben sok ezer ember fog még itt dolgozni és ebben a közösségben, egyre szélesebb körben fogunk a leendő dolgozókhoz szólni. Ezekben a közösségekben szeretnénk segíteni, azoknak a gyerekeknek, akikre mi, mint a jövő építőire gondolunk. Ha ők bajba kerülnek, akkor ez egy jó eszköz arra, hogy tudjunk nekik segítséget biztosítani – tette hozzá Tóth Csaba.
Székelyföldi Zoltán, a nyíregyházi LEGO gyár üzemi tanácsának elnöke hozzáfűzte, hogy a LEGO csoport helyi közösségi szerepvállalás programja keretében gyermekintézményeket és kórházakat támogat a dolgozók ötletei alapján. A támogatásokat finanszírozó LEGO Alapítvány az idén 30 projektre 66 millió forintot adományozott, építettek például játszótereket, vásároltak számítástechnikai eszközöket iskoláknak, valamint táboroztattak halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket is.

– Köszönjük a mentőautót, én azt gondolom, ez nemcsak a nyíregyházi lakosokat fogja szolgálni, hanem a járás vagy a megye gyermekeit is! – a város nevében Jászai Menyhért köszönte meg a több mint 30 millió forint értékű adományt. Az alpolgármester hozzáfűzte, a LEGO eddig is kiemelkedő szerepet vállalt a helyi nyilvános rendezvények szervezésében, ez a mentőautó pedig szerinte már túlmutat a város határain, az egész térséget fogja szolgálni. Hozzátette, sokat árul el a LEGO gondolkodásmódjáról az is, hogy a jármű úgy van kialakítva, a mentősök azonnal képesek bajba jutott gyerekeken segíteni.
Az, hogy a gyermek célcsoport számára egy több 10 millió forint értékű autót adományoztak, az egy nagyon nagy lehetőség a nyíregyházi lakosok számára, ha baleset történik, vagy valamilyen megbetegedés. Így a legkorszerűbb felszereléssel, időben tudnak a helyszínen teremni a kollégák, a mentősök – mondta Jászai Menyhért.

Az új esetkocsit a mentősök, a város képviselői, illetve a LEGO gyár vezetése közösen próbálta ki. Ezt követően az autó azonnal szolgálatba állt. Az OMSZ képviselői hozzáfűzték, ez a mentőautó történelmi jelentőségű, mivel a szervezet ilyen nagy értékű adományt még nem kapott. Hozzáfűzték, pályázati forrásból azonban az elmúlt időszakban 200 új járművet vásároltak.

Z. Pintye Zsolt