Ilyen lesz idén az időjárás a Luca-naptár szerint!

Januárban és februárban hideg és fagyos időjárásra számíthatunk, hóra viszont nem- erre lehet következtetni az idei Luca kalendáriumból (időjárás-előrejelző népi megfigyelés), amelynek alapját a 2022. december 13-tól december 24-ig tartó időjárás megfigyelés adta.

 

Szinte már hagyomány volt, hogy minden év elején felkerestük a nyíregyházi Dávid Mihályt, az ország legnépszerűbb magánmeteorológusát, hogy ismertesse velünk napra lebontott meteorológiai prognózisát. Módszerének lényege az volt, hogy a Hold járásával hozta kapcsolatba az időjárás-változást. Az okleveles mérnök tavaly februárban elhunyt, így idei naptára már nem készülhetett el, ezért a Luca-kalendáriumhoz fordultunk.

 

A Luca-kalendárium egy olyan időjárás-előrejelző népi megfigyelés, aminek alapját az előző év december 13-ától december 24-ig tartó időszak időjárás megfigyelése adja. Minden egyes nap fel kell jegyezni, hogy milyen idő van. Ezt követően a következő évben Luca napja, azaz az előző év december 13-a mutatja meg a januári időjárást, az utána következő nap a februárit, és így tovább. Eszerint minden hónap időjárása olyan lesz, mint az annak megfelelő nap időjárása a tizenkét megfigyelt napból.

 

Az agrárinform.hu feljegyezte, hogy milyen volt az időjárásunk december 13. napja és a karácsony első napja között. Ebből arra lehet következtetni, hogy:

-januárban és februárban az évszaknak megfelelő hideg és fagyos időjárásra számíthatunk. Sajnos azonban csapadék híján hó sem lesz. A tavaszi hónapokra viszont megérkezik a csapadék és az enyhülő időjárás, míg a nyári hónapok 2023-ban is szárazak lesznek, amit szintén egy száraz ősz követ és egy nagyon enyhe csapadékos december. Ami azt jelenti, hogy jövőre sem lesz fehér a karácsony- olvasható az agrárinform.hu oldalon.