Ilyen lakodalmast még nem látott a világ!

– Izgalmas és érdekes a nyíregyházi tirpákok kultúrája, de sajnos egyre kevesebben ismerik – ezt mondta dr. Ulrich Attila a Tirpák lakodalmasról tartott sajtótájékoztatón. Az alpolgármester üdvözölte, hogy különböző civil szervezetek összefogásának köszönhetően most nagyszabású és látványos múltidézésnek lehetnek tanúi Nyíregyházán, október 5. és 8. között az érdeklődők.

– Nagyon örülök annak, hogy a civil szervezetek, a tirpák szervezetek és a szakma, a táncosok összefogtak egymással, és először Nyíregyházán megcsinálnak egy ilyen lakodalmast, ami lényegében a város lakosainak szól – tette hozzá dr. Ulrich Attila.


Összehoztuk a hagyományőrzőket!

 

A Tirpák lakodalmas fő szervezője Ágoston Ildikó. Az önkormányzati képviselő és a Szabolcs Néptáncegyüttes egyik vezetője elmondta; a nagyszabású lakodalmast Bíró József találta ki, a koreográfiáját pedig Szilágyi Zsolt készítette el. A megvalósításban nagy szerepet vállal a mandabokori Generációk Egyesület, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is. Ágoston Ildikó arról is beszélt, hogy a lakodalom előtt az előkészületeket mutatják majd be a múzeumfaluban. Szerdán csigát csinálnak, csütörtökön a kőttes kalácsok sülnek, pénteken pedig a sátorállítás és a csűrdöngölés hagyományai elevenednek fel. Szombaton pedig már délelőtt elkezdődik a tirpák lakodalom, ami előreláthatólag estig tart majd. A nézők minden mozzanatnak részesei lehetnek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Akik kijönnek a múzeumfaluba, mert felkeltette az érdeklődésüket, hogy mi is ez a Tirpák lakodalom, a szakkönyvek, a szakirodalom úgy hívja őket: a lesők, a hívatlanok. Úgy gondolom, hogy beállhatnak, érdeklődhetnek, fotózkodhatnak, nézhetik az eseményeket, biztos, hogy érdekes is lehet számukra, hiszen számtalan népi játék lesz közte – tette hozzá Ágoston Ildikó.

 

Tessék regisztrálni!

 

Aki szombaton vendég szeretne lenni a lakodalomban és a mátkapár asztalához is le szeretne ülni, annak szerda délig kell felhívni a Sóstói Múzeumfalut (42/500-552, 42/479-704). Így jelentkezhet be a tirpák hagyományőrző játékra. Akik pedig csak egy-egy részletére kíváncsiak a lakodalomnak, azoknak szombaton 11 órától estig lesz alkalmuk belekóstolni a tirpák zene, a gasztronómia és a szokások színes világába.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)