Ilyen az élet látogatók nélkül a Nyíregyházi Állatparkban
Ilyen az élet látogatók nélkül a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark 5000 lakója folyamatos gondozásra szorul még ilyenkor is, hogy átmenetileg a park nem fogad látogatókat.

A Nyíregyházi Állatparkban Gajdos László igazgató szigorú terve szerint szervezik a munkát. Már februárban figyelték az ázsiai eseményeket, éppen ezért előre gondoskodtak nagy mennyiségű élelem beszerzéséről.

 Még sok mindent nem tudunk a koronavírusról. Tulajdonképpen csak most tanulja a világ ezt a betegséget. Mi azonban az emberek mellett felelősséggel tartozunk a park 5000 lakójáért is, éppen ezért itt minden munkatárs talpon van. Persze, ezt úgy oldjuk meg, hogy egyszerre minél kevesebben (és kevesebbet) találkozzunk egymással: megfeleztük a csapatot, egyik héten az egyik, másik héten a másik csapat dolgozik

– hangsúlyozta Gajdos László, aki hozzátette, a távolabbról érkező kollégák pedig beköltöztek a Hotel Dzsungelbe, és ott laknak az állatorvosok is.

„A tartalékokat használjuk”

 A legnagyobb problémánk, hogy nincs bevételünk, hiszen nem fogadhatunk látogatókat. Egyelőre a tartalékainkat használjuk, és persze számítunk a tulajdonos támogatására.

Február körül már a fiókomba került egy vészforgatókönyv, amit sose szerettem volna elővenni, de március 11-én szükség volt rá, és átálltunk egy havária (kármentő) üzemmódra. Hozzáteszem, egyébként is van az állatparknak egy állategészségügyi havária terve, hiszen már túléltünk 2004-ben egy madárinfluenzát. Az állatorvosaink irányítják a védekezést, igyekeztünk élelmet, takarmányt betárolni, hiszen például a tengeri halat messziről hozatjuk hajóval, majd kamionokkal.

Hogy veszélyes-e az állatokra a koronavírus?

Ahogy az állatorvosaink és a biológusok meg tudják ítélni, mi azt feltételezzük, hogy az emberszabású majmok (orangutánok és a gorillák) mindenképpen veszélyben vannak. Rájuk nagyon kell vigyázni, az õ gondozásukra külön protokollt vezettünk be. Körültekintően, védőruhában, bemosakodva járunk hozzájuk. Vezető állatorvosunk, dr. Papp Endre pedig már két héttel ezelőtt elrendelte a maszkok viselését is.

Zoo TV az otthonokból

A Nyíregyházi Állatpark a kialakult helyzet miatt ideiglenesen nem látogatható, ám a park munkatársai úgy döntöttek, kihasználva az internet adta lehetőségeket, házhoz viszik az állatokat. A park Zoo TV-je az otthonokba varázsolja a természetet. Számos érdekességet tartalmazó, ismeretterjesztő és látványos kisfilmmel mutatják be különféle lakóikat. Ezekkel bepillantást engednek az állatok világába, és remélik, hogy hamarosan a vendégek testközelből is megcsodálhatják az ott élő ritka állatfajokat. A kisfilmek megtekinthetők az állatpark Facebook-oldalán.