Ikonikus és különleges

Évtizedes álom válhat valóra azok számára, akik Sóstógyógyfürdő fejlődését az idegenforgalomban látják, s ehhez egy négycsillagos szálloda megépítését képzelték el. A tervek szerint ugyanis hamarosan elkezdődhet az építkezés is, ugyanis a tervek már megvannak. A Modern Városok Program keretében kiírt nemzetközi, nyilvános és titkos tervpályázatra az ország több pontjáról összesen 10 pályamunka érkezett. Az alkotásokat értékelő szakmai zsűri számos szempontot vizsgált a döntés meghozatala előtt.

– A szempontok majdnem profának, hiszen a megvalósíthatóság volt az egyik, a területet mennyire veszi igénybe, mennyire jelenik meg nagy, monumentális tömegként ott a Sóstón lévő műemlék épületek környezetében, még akkor is, ha fás, ligetes környezetben épül meg. Aztán a fenntarthatóság, aztán van egy innovációs, vagy építészeti architekturális szempont, ami alapján az igen neves zsűri kiválasztotta a díjazásra alkalmas műveket – mondta Veres István főépítész.

További képekért kattintson a fotóra!

Báger András, a nyertes pályamunka egyik tervezője a négycsillagos szálloda makettjén mutatja, mely elképzelések mentén született meg a terv. Elmondása szerint modern épületet alkottak, amely igazodik a 21. század kihívásaihoz és elvárásaihoz, de figyeltek a sajátos sóstói környezetre is.

– Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy lakályos belső terei legyenek lehetőség szerint ennek a szállodának. Tehát, hogy egy élményt nyújtson a belső terek tekintetében is. És a külső tömegformálás pedig egyszerre legyen ikonikus, különleges, amit indokol ez a hely. Sóstó egy különleges hely – mondta a tervező.

A kiírásra természetesen nyíregyháziak is pályáztak. Bár nem kerültek be a díjazott első három pályamunka közé, egyedi elképzeléseik és eredeti ötleteik miatt a szakértő szűri megvételre érdemesnek gondolta munkájukat. Így nem elképzelhetetlen, hogy a nyertes váci csapat terve mellett egy-egy nyíregyházi ötlettel is találkozhatunk majd. Az új négycsillagos komplexum egyébként a volt Szeréna Lak helyén magasodik majd. A nyertessel már megkezdték a tárgyalásokat, és az engedélyes tervek készítése is folyamatban van. S ha minden jól halad, a 2018. szezonra már foglalhatók is lesznek Sóstó első négycsillagos szállodájának szobái. Akik szeretnék megtekinteni a pályázatra benyújtott műveket, november 15-ig megtehetik a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)