II. Ifjúságkonferencia – Napirenden az aktuális kihívások és nehézségek

A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal 2015. óta tevékenykedik immár 32 tagszervezettel a helyi ifjúsági fejlesztések hatékonyságáért. Alapvető céljuk, hogy segítsék és támogassák a Nyíregyházán működő és az ifjúság ügyeiért tevékenykedő szervezetek együttműködését és közös gondolkodását. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok minél szélesebb körű elérésére, bevonására és aktivizálására is. A második Ifjúságkonferencia résztvevőit Dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte. Elmondta, hogy a konferencia azért is fontos az önkormányzat számára, mert olyan aktuális kutatásokat végeznek a szakemberek, amelyek eredményét fel tudják majd használni az ifjúság jelen problémáinak kezelésében.

Megjelent a digitális család

A plenáris ülésen elismert szakemberek tartottak előadásokat az ifjúságot érintő aktuális kihívásokról és azok kezeléséről. Az egyik ilyen téma volt a digitalizáció megjelenése a családban. Dr. Csepeli György az ELTE professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy rengeteg új konfliktus születik amikor a digitális technológia belép a család életébe. Ez egy olyan technológia, amely alkalmas arra, hogy a legjobb jót, de arra is, hogy a legnagyobb rosszat létrehozza. Jelenleg a legnagyobb probléma a tudatlanság, az ismerethiány, ezen akarnak segíteni.

Régi veszély a kábítószerfogyasztás

Hosszú évek óta fontos téma a fiatalokkal foglalkozó szervezetek körében a drogfogyasztás és annak visszaszorítása. Ezen dolgozik a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is. Dr. Erdélyi Ágnes elnök arról is beszámolt, hogy egy online felmérés eredménye azt mutatja, a fiatalok legnagyobb része tudatosan éli az életét, így tudja, hogy a drogot el kell kerülni, még ha kipróbálja is. Van egy szűkebb réteg, amelyik függővé válik, felépülésükkel az egészségügynek kell foglalkozni.

A második Ifjúságkonferencián a plenáris ülést követően a résztvevők párhuzamos szekciókban vitatták meg többek között a sport és az egészség kapcsolatát, a motiváltság és a közösségi játékok szerepét a fiatalok életében.

 

Szoboszlai Tibor