II. Budo Gála – A japán harcművészetet és kultúrát mutatták be szombaton
Fotó: Szarka Lajos

A japán harcművészetek és kultúra népszerűsítése céljából Nyíregyházán második alkalommal rendezték meg a Budo Gálát. A szervezők változatos programokkal várták a város lakóit. A rendezvény által a látogatóknak lehetőségük nyílt a harcművészetek mellett a japán kultúra megismerésére is.

A Két Kard Iskolája Sportegyesület Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a tavalyi év sikereit követően idén ismét megrendezte a Budo Gálát a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. Az esemény fő célja a japán harcművészetek és kultúra népszerűsítése volt. A harcművészetek nem csupán testi aktivitást jelentenek, hanem értékeket és tudást is közvetítenek. A Budo kifejezés jelentése „a harcos útja”. A „bu” harcot, a „do” utat jelent, a budo pedig a hagyományos, japán eredetű harcművészetek összefoglaló neve.

„Nagyon sok kulturális és művészi dolog kapcsolódik a gálához. Japánban nemcsak harcosok éltek, hanem művészek, és ezeknek a művészeknek a munkáiból láthatunk itt is kerámiákat, kimonókat és a kard szerelékéhez tartozó igen magas művészi szinten kidolgozott szerelékeket. Érkezett a rendezvényre japán mesekönyvíró is – természetesen le van fordítva magyar nyelvre” – mondta Sárga Richárd, a Budo Gála főszervezője.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, a magyar-japán Interparlamentáris Unió alelnöke is részt vett a gálán. A szervezet célja a magyar-japán parlamenti kapcsolatok és a két nép közötti együttműködés erősítése. A képviselő a rendezvényen hangsúlyozta az unió fontosságát és elkötelezettségét a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése mellett.

 

„Nagyon örülök annak, hogy itt, Nyíregyházán van egy ilyen japán sziget és a Cantemus kórussal, a zenével erősítjük és ezzel a Budo Gálával, amely már a 2., úgyhogy megkedvelték a budósok. Ez a japán harcművészeti irányzatoknak az összefoglalója és gyakorlatilag a japán kultúrát, a japán alázatot, tiszteletet és azt a mentalitást mutatja számunkra, hogy a harcművészetekben is nem az ellenfél legyőzése a fontos, hanem saját magunk fejlesztése, saját értékeink átadása” – emelte ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Az esemény díszvendége, Suzuki Kimiyoshi sensei volt, aki kardoktatásban rendkívül tapasztalt, és hosszú évek óta él Magyarországon. A sensei jelenléte és a kiállított tárgyak összessége olyan élményt teremtett, amely nemcsak szórakoztató volt, hanem tanulságos is.

„Az ország különböző tájairól érkeznek ilyenkor olyan emberek, akik a keleti harcművészettel és azoknak a különböző ágaival foglalkoznak. Mint minden keleti harcművészet, itt is a filozófia az, ami nagyon fontos és annak a mondanivalója” – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A II. Budo Gála a tavalyihoz hasonlóan nagy sikert aratott, a rendezvény minden korosztály számára lehetőséget nyújtott a japán harcművészetek és kultúra megismerésére.

Kapcsolódó galéria

BUDO Gála Nyíregyházán 2024