Így tessék teríteni!

– Vaddisznójavát ajánlanék, fővadász módra, vackorral és hozzá pedig egy 2009-es cabernet saugvinont! – Különleges vadászvacsorára készült az egyik pincérmester jelölt. Ennek megfelelően álmodta meg asztalának terítését, majd a vizsgabizottságnak szóban is elmondta, hogyan kápráztatná el a vendégeit. A többi jelölt is kitett magáért: volt, aki elegáns, mások pedig blikkfangosra vették a terítés művészetét, és olyan is akadt, akit a filmművészet ihletett meg. A lényeg azonban minden asztalnál az volt, hogy a terítés megfeleljen a szakmai követelményeknek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Oda kell figyelni minden egyes evőeszközre, hogy pontosan illeszkedjen az asztalra, illetve a tányérok elhelyezkedése, pontosan méretre, úgy, ahogy kell, hiszen ez az asztal nem egy alsó kategóriájú étterem, hanem egy ötcsillagos, vagy attól is komolyabb minősítésű étterembe, hotelbe készül... – tette hozzá Kozák József, aki a Sziklakert Étteremben pincér.

 

Tanulókat is fogadhatnak

 

A mesterjelölteknek a díszterítés mellett a menüsorban meghatározott ételeket fel is kellett tálalni, sőt azt is be kellett bizonyítani, hogy a flambírozás tüzes mesterségével is tisztában vannak. A mestervizsgának nagy volt a tétje, hiszen, aki elnyeri ezt a címet, az később a gyakorlati képzések idejére tanulókat is fogadhat. 

– Úgy gondolom, azoknak a szakembereknek, akik gyerekekkel fognak foglalkozni, a legmagasabb szinten kell, hogy tudják a szakmát, hogy erre tudják a fiatalokat is megtanítani – tette hozzá Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális elnöke. A Koronában tartott pincér mestervizsgát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)