Így temették el Kónya Gábor Lajost az Északi temetőben

Pénteken örök nyugalomra helyezték az esztergomi robbantásban elhunyt posztumusz rendőr főhadnagyot, Kónya Gábor Lajost az Északi temetőben. A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János személyesen koordinálta a gyászszertartást, amely zártkörű volt.

Buszokkal érkeztek a bajtársak, kollégák, barátok az Északi temetőbe, ahol végső nyugalomra helyezték a hősi halottá nyilvánított Kónya Gábor Lajost, az esztergomi robbantás rendőr áldozatát Nyíregyházán, pénteken. 

A család kérésére a gyászszertartásról kizárták a nyilvánosságot. A szertartás 15 órakor kezdődött az Északi temető rózsaparkjában, ahol a hősi halottnak egy díszsírhelyet is adományoztak. 

Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ néhai főhadnagya még egy szeptemberi robbanásban vesztette életét. A rendőröket egy esztergomi családi házhoz riasztották, ahol a robbantással fenyegetőző J. Lászlót órákig győzködte egy túsztárgyaló. Ám hiába győzködte… A rendőrök ezért benyomultak a házba, a férfi pedig egy gázpalack segítségével detonációt idézett elő. Ebben a robbanásban halt meg a rendőr. Ráadásul több rendőr, valamint tűzoltó is megsérült, közülük négyen súlyosan. A robbantás után az elkövető is meghalt.

Az eset után Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kónya Gábor Lajost. 

Kónya Gábor Lajos nagyon fiatalon, mindössze 34 évesen vesztette el az életét.  A TEK közleménye szerint, harcos, kiváló férj és apa is volt, aki a munkája mellett a családjára, feleségére és két kicsi gyermekére volt a legbüszkébb. Kónya Gábor Lajos Kálmánházáról származott, de ezer szállal kötődött Nyíregyházához. Temetésén több ezren vettek részt.