Így még biztosan nem látta az 1956-os Nyíregyházát!

Hosszú létrán mászik egy férfi a városháza tetejére, hogy leverje a vörös csillagot, egy másik fotón pedig éppen lehull a gyűlölt jelkép a zöld irodaházról is, mindez a megyeszékhely mai látképével kombinálva. A hatvan évvel ezelőtti eseményeket montírozták össze a legtöbben az 1956 szelleme című fotópályázatra. A képek ötletesek és elgondolkodtatók. Béres Tamás mindezt azzal egészítette ki, hogy montázsait a közösségi média oldalain is elhelyezte.

– Úgy gondolom, így nézett volna ki Wittner Mária Instagram fiókja vagy oldala, ha ma használta volna – mondta Béres Tamás, miközben megmutatta, hogy mivel jelentkezett a felhívásra. A Nyíregyházi Egyetem sajtóreferense azt mondja, a fotók készítése közben azon gondolkodott el, hogyan is nézett volna ki 1956, ha már akkoriban is lett volna Facebook vagy Instagram.

– Használtam a közösségi oldalakat és próbáltam azokon elhelyezni ezeket a régi fotókat, kommentekkel együtt. Illetőleg kerestem olyan társművészeteket, vagy olyan nagy művészeket, mint például Vasarely, hogy ő hogyan jelenítené meg ezeket a képeket. Így kicsit a montázstechnikát, a fotótechnikát és a társművészeteket próbáltam ötvözni – tette hozzá.

További képekért kattintson a fotóra!

A zsűri szerint Béres Tamás képei voltak a legjobbak, de a pályázatra érkezett összes alkotást kiállították a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Több mint 10 pályázó több tucat képét lehet megtekinteni az intézményben. Csutkai Csaba, a szakmai zsűri egyik tagja azt mondta, azt kérték a pályázóktól, hogy úgy idézzék meg az 1956-os eseményeket, hogy az a ma emberének is beszédes legyen.

– Ez volt az egész pályázat lényege, hogy mennyire tudjuk azonosítani a múltnak a helyszíneit és mennyire olvad be ez a múlt helyszíne a jelenkorba. Az alkotóknak ez a feladat, amit meg kellett oldani, szerintem kiválóan sikerült – fejtette ki Csutkai Csaba.

 

Ünnepélyes megnyitót is tartottak

 

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt tisztelgő kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg. Az önkormányzat részéről Bajnay Kornél képviselő-testületi tag mondott beszédet.

– A képeket nézve, tudom ajánlani minden nyíregyházinak, hogy jöjjön el, nézze meg ezeket a fantasztikus képeket. Egyszerre látjuk a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, egyszerre látjuk a mai történéseket és ez valahogy egy érdekes keveréke ennek az egész történetnek – hangsúlyozta Bajnay Kornél.

Az 1956 szelleme fotókiállítás október végéig tekinthető meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 3. emeletén.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)