Így futottak a békéért

A Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred futónapot rendezett a béke, a sport és az egészséges életmód jegyében. A Nemzetközi Katonai Sporttanács „Futás a békéért” eseménnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját, amelynek keretében a tagországok katonái világszerte több százezren egy napon futnak. A Bujtosi Városliget rekortánján megrendezett futónaphoz a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái mellett a Honvéd Kadét Programban részt vevő nyíregyházi gimnazisták is csatlakoztak. Az eseményt 2016 óta rendezik meg Magyarországon.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját futással ünnepelték meg a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái szerdán a Bujtosi Városligetben, akikhez a Honvéd Kadét Programban részt vevő nyíregyházi gimnazisták is csatlakoztak. 2006 óta a sporttanácshoz csatlakozott tagországok katonái, honvédelmi alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, a Magyar Honvédség 2016-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Az esemény célja, hogy népszerűsítse az egészséges életmódot és hangsúlyozza a sport jótékony hatását.

– A magyar honvédségben az alap stratégiában is jelentős szerepet szánnak a sportnak. Van egy nagyon egyszerű mondás, magyar mondás, az „Ép testben ép lélek”, ez az alapja. A katonáknak fizikálisan fittnek kell lenniük, fel kell készülniük a különböző harci feladatok ellátására. Nehéz, szélsőséges körülmények között, súlyos felszerelést cipelve is meg kell tudniuk oldani a harci feladatokat. Ehhez fizikai állóképesség és mentális egészség is kell

– nyilatkozta Orosz Antal, a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka. A parancsnok hozzátette, a szélsőséges körülmények között a fizikai állóképesség mellett a mentális képességnek is rendkívül nagy szerepet tulajdonítanak, hiszen ez a két képesség egymást erősíti. A béke, a sport és az egészséges életmód jegyében életre hívott eseményen az ezred katonái mellett részt vettek az alakulat ezredtörzsének hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái, valamint a Honvéd Kadét Programban részt vevő nyíregyházi gimnazisták.

– A mai eseményen a 2. területvédelmi ezred mellett részt vesznek az 5. Területvédelmi Zászlóalj és az MH KIKNYP 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodánál szolgálatot teljesítő katonái is. Vármegyékben működik Honvéd Kadét Program, ebben a programban részt vevő középiskolák diákjai is itt vannak. A honvédelmi nevelésünknek kiemelt részét képezi a sportos életmód és a sport jótékony hatásának hangsúlyozása

– tette hozzá a parancsnok. A sport és a katonai tevékenység tehát kéz a kézben járnak, hiszen erős fizikum, kitartás, elhivatottság, akaraterő nélkül egyik terület sem lehet sikeres. A 21. század katonáival szemben az egyik legfontosabb elvárás, hogy mind fizikálisan, mind pedig mentálisan feleljenek meg a velük szemben támasztott szakmai kihívásoknak, és képesek legyenek feladatukat a lehető legmagasabb szinten ellátni, így a sport népszerűsítése a honvédség stratégiájának szerves részévé vált.