IGAZSÁGOS RENDSZERT TEREMT AZ OKOSKUKA

 – Az ország nagyvárosai között is az élvonalban van Nyíregyháza hulladékgazdálkodási közszolgáltatásának színvonala. Viszont ilyen horderejû beruházást, mely a napokban folyik, még nem volt – kezdte a tájékoztatást Petró Árpád, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. ügyvezetõje, aki azt is elmondta, a fejlesztésnek csak egyik eleme a sokat hallott jeladók felszerelése. A másik az új szelektív hulladékgyûjtõ edények kiosztása a családi házas övezetekben, amelyek a korábbi zsákos rendszert váltják fel. Ezzel a fejlesztéssel a szolgáltatás színvonala még magasabb szintre fog kerülni, és a lakosság kényelmét fogja szolgálni, amellett, hogy mérhetõ, igazságosabb rendszert teremt.

MATRICA, CHIP, OPTIMALIZÁLÁS

Ahogy minden újdonságnál, ennél is számos kérdés merül fel a városlakókban, melyekre a cégvezetõ szívesen válaszolt lapunknak. Elmondta, hogy a lakosság részérõl a folyamat egy levéllel indult el. A lakóknak annyi teendõjük volt, hogy a borítékban talált matricát ragasszák rá a kommunális hulladékgyûjtõ edényükre. Ez az azonosító segíti elõ, hogy a szakemberek elláthassák az edényeket rádiófrekvenciás chippel. Ez a szerkezet nemcsak arról ad majd tájékoztatást a szolgáltatónak, hogy ki és milyen méretû kukát használ, hanem az ürítések gyakorisága is mérhetõvé válik. Ez utóbbi igen fontos információ, hiszen ezáltal lehet majd optimalizálni a „kukásautók” járatait. Ez logisztikai szempontból nagyon fontos tényezõ, hiszen a legnagyobb költség a szolgáltatás ellátásánál, az üzemanyag-felhasználás. Ha ezen lehet javítani, akkor a cég gazdálkodása is rentábilisabb lehet – hangsúlyozta a cégvezetõ. De nemcsak a szolgáltató tud majd gazdaságosabban mûködni az új rendszerrel, a lakosságnak is megéri.


MINDENKINEK MEGÉRI

– A családi házas övezetekbe kihelyezett 240 literes, merev falú szelektív hulladékgyûjtõk arra ösztönzik majd a lakosságot, hogy környezettudatosan gyûjtse a hulladékot, hiszen ezzel pénzt spórol meg, ugyanis kisebb kommunális gyûjtõre lesz majd szüksége – mondta Petró Árpád. Hozzátette: amennyire okos ez a rendszer, annyira igazságos is. Mindenki olyan edényt fog használni, amilyen díjat fizet. Nem lesznek visszásságok ezen a területen. A társasházak esetében sincs ez másképp. Itt is kiszûrhetõek lesznek az anomáliák, hiszen a közösen használt edényzetre kerül fel a matrica és a chip is, ezzel lesz beazonosítva az ingatlan.


JANUÁRTÓL KISEBB IS LEHET

Az edényzetekrõl szólva azt is megemlítette a cégvezetõ, hogy nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy július helyett 2016. január elsejével vezeti be a kormány annak a lehetõségét, hogy az egyedülállók 60 literes edényzetre is köthessenek közszolgáltatási szerzõdést – jelenleg 80 literes a legkisebb gyûjtõ. Természetesen ennek a szolgáltatási díja is alacsonyabb lesz majd, mint a korábbi. Ezek már mind „okoskukák”, valamennyi chippel lesz ellátva.
Végezetül Petró Árpád csupán érdekességként említette: A társaság szolgáltatási területén évente 126 ezer tonna hulladék keletkezik a háztartásokban. Ezt gépjármûvekkel szállítják a város határában lévõ Regionális Hulladékkezelõ Központba. Itt az újrahasznosítható hulladékot szétválogatják, melyek anyagfajtánként a megfelelõ hasznosítóhoz kerülnek. Az alkalmazott hulladékkezelési rendszerrel a keletkezõ hulladékok 43 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt ártalmatlanítják.

Sipos Marianna