Igazi világritkaság Nyíregyházán! Eláll a lélegzet ezektől a veterán autócsodáktól!
Fotó: moraveczauto.hu

A BMW M850i kristály váltógombjától, a Bentley Continental GT belső bőr borításától, vagy éppen a Lamborghini Aventador lehengerlő, külső formatervétől nemcsak az autórajongók szeme és szíve nyílik ki, hanem bizony azok is felkapják rá a fejüket, akik egyébként a gépjárművekre nem úgy tekintenek, mint egy műalkotásra. Ebbe a kategóriába tartoztunk mi is, mígnem besétáltunk egy nyíregyházi autóbontó telephelyére, ahol szembekerült velünk Kelet-Európa egyetlen eladó (1939-es) Hanomag veterán autója és többek között a világon fellelhető hét darab 1909-es Loreley típusú fakerekű autók egyike is…

 

Moravecz Pált és fiát, Pétert a helyiek autóbontó vállalkozásuk miatt ismerik jól, azt azonban talán kevesen tudják, hogy szabadidejükben veterán autókat gyűjtenek, és ha szükséges, restaurálnak, így hangárjaikban igazi csodák is fellelhetők:

 

1936-os évjáratú DKW SB200 motorkerékpár, eredeti német papírokkal. (fotó: moraveczauto.hu)

 

1959-es, hathengeres Mercedes-Benz 219.

 

1909-es, fakerekű Loreley. (lsd. főkép: moraveczauto.hu)

Tavaly került a birtokunkba, az Alpok lábától hoztuk el Nyíregyházára – mutatja be az egyik ilyen csodát Péter. Emlékszem, az út alatt hatalmas vihar volt, és bár leponyváztuk az autót, de a szél felszaggatta azt, így ahol megálltunk, mindenki fotózkodott a kocsival, pedig akkor még szinte darabokban volt, itthon raktuk össze, még egy csapágyat is legyártattunk hozzá. Különlegessége, hogy úgynevezett zsák motor van benne, a sebességváltója a kocsin kívül helyezkedik el, gázpedálja a kuplung és a fék között van, az alapja pedig korabeli hintó. Összesen hét van belőle a világon, ebből kettő Európában. Egy Münchenben, a közlekedési múzeumban, egy pedig nálunk, Nyíregyházán. Megvan a hintólevele is és tulajdonképpen az elmúlt 111 évét végig lehet követni a dokumentumai alapján. A birtokunkban van egy olyan fotó is, amin pont egy kastély előtt örökítették meg, még 1909-ben.

 

Egykori, 2000-es évjáratú angol miniszteri autó.

 

Kelet-Európa egyetlen eladó (1939-es) Hanomag veterán autója. (fotó: moraveczauto.hu) 

 

Péterék saját tulajdonú autóikon túl még egy igazi, gyári állapotban lévő luxuscsodát is vezethetnek. Az elmúlt hetekben ugyanis napokig náluk vendégeskedett egy 1993-as Rolls-Royce (29 ezer mérföld van benne), mely mai napig a brit királyi családhoz kötődik. Az autócsoda Erzsébet királynő másodunokatestvérének a tulajdona, Péter és édesapja pedig azon szerencsések, akikre tulajdonosa időnként rábízza a különleges négykerekűt. Persze nem véletlenül, hiszen a család évek óta jó kapcsolatban áll egymással.  A luxusautó egyébként azért is különleges, mert 1993-ban a királynő kérésére gyártottak néhány darabot belőle azért, hogy azokat az uralkodó az unokatestvéreinek ajándékozza.

 

Bár Péterék mindegyik veterán autója (is) működőképes, ezeket nem használják közutakon. Számukra már az is öröm, amikor az elfelejtett motorkerékpárok és autók újra életre kelnek munkáik nyomán és aztán gyönyörködhetnek bennük egy fáradt munkanap után...