Igazi szerencse a szerecsenmaki!

Cuki és mókás – ezt mondják a látogatók a Nyíregyházi Állatpark legfrissebb szenzációjáról, az újszülött szerecsenmakiról. A bébi egyelőre az édesanyja bundájába kapaszkodik, félénk, de ugyanakkor nagyon kíváncsi. Nagy szemekkel nézi azt is, ahogy az anyukája a felkínált csemegék közül válogat, és már ő is nyalogatja a finomságokat. Ennek látszólag már az apuka is örül. A barna színű, fehér galléros anyukával ellentétben ő fekete bundát visel. A különböző színek meg is tévesztették a zoológusokat. Sokáig azt hitték, hogy két külön fajról van szó, majd amikor tanulmányozni kezdték ezt a makifajtát, akkor jöttek rá, hogy a hímek fekete, míg a nőstények barna bundát viselnek. A nyíregyházi csöppségről így már születése után pontosan tudták, hogy egy kislánnyal gazdagodott a 2014-ben Nyíregyházára került tenyészpár. A szerecsenmakik szaporodása valódi állatkerti siker, mert szabadon és fogságban is csak kevés példány található belőle.

[REKLAM]

– Egyrészt a fakitermelés, másrészt orvvadászat tizedeli állományukat. Bár erre a fajra jellemző, hogy a különféle ültetvényeken is egyre jobban megtalálja a táplálékát. Az IUCN a Természetvédelmi Világszövetség fenyegetett kategóriába sorolta őket – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark osztályvezetője.

A világ állatkertjeiben 200 található ebből a különleges fajból. Idén Európában eddig pedig a nyíregyházin kívül csak két másik szerecsenmaki látott napvilágot. Ez a makiféle egyébként, mint az összes többi fajtája, Madagaszkáron őshonos. Ott a sziget északnyugati részén, trópusi monszunerdőkben találhatóak meg. Természetes élőhelyükön nektárt, virágot és gyümölcsöt esznek.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Sóstó Zoo)