Igazi katonadolog
Február 15-éig nyújthatják be jelentkezésüket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvéd- és Hadtudományképző Karára azok a fiatalok, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A nyíregyházi toborzóirodában (Bessenyei tér) pedig személyesen várják azok jelentkezését, akik szintén ezt a hivatást szeretnék választani akár teljes munkaidőben, szerződéses katonaként, akár tartalékos szolgálatra.

A szerződéses katonai szolgálat egy mindennapos, 8 órás feladatkört jelent. A szolgálatra azok a büntetlen előéletű, 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik Magyarországon állandó lakhellyel rendelkeznek. Mindezen kívül egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton is részt kell venniük.

[REKLAM]

A szolgálat másik formája a tartalékosok, akik ugyancsak önként jelentkezéssel kerülhetnek a Hadsereg kötelékébe. A szerződéses katonákkal szemben azonban rájuk csak rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben van szükség. Általában civil munkahelyen dolgoznak, viszont rendelkezésre kell állniuk. A katonai szolgálat a kiszámíthatósága miatt igen vonzó. A végzettek kezdő fizetése nettó 105 ezer forint. Ez az összeg altiszt esetében 150 ezer forintot, főiskolát végzett tiszt esetében pedig 200 ezer forintot jelent.

Piszár Tünde