Ifjúsági Kerekasztal és koncepció a nyíregyházi fiatalok megtartásáért

2015. június 9-én egyfajta érdekegyeztető fórumként alakult Nyíregyházán az Ifjúsági Kerekasztal. Felnőtt tagjai arra hivatottak, hogy részt vegyenek a fiatalok életének dolgaiban és képviseljék őket a különböző helyzetekben. Az Ifjúsági Kerekasztalt ma 33 tagszervezet alkotja, és 8 tagú elnökség vezeti. Helyet kapnak ebben oktatási, nevelési intézmények, egyházak és civil szervezetek képviselői.

Lengyelné Pogácsás Mária, az Ifjúsági Kerekasztal elnöke elmondta:

Minden évben kiemelt feladatunk az Ifjúságkonferencia megszervezése, immár 3. alkalommal fog erre sor kerülni, illetve természetesen részt veszünk a város által szervezett Ifjúsági Héten és a Helló Nyíregyháza! programjában. Fontos döntésünknek tartjuk azt, hogyan lehet a fiatalokat megszólítani, illetve bevonni az őket érintő ügyek intézésébe.

A III. Ifjúságkonferencia több száz fiatalt megmozgató rendezvény lesz, az idei tervek között szerepel, hogy olyan aktív programot vigyenek az ifjúsági hét eseménysorába, mely kedvükre való, és megmozgatja a nyíregyházi diákságot. A tagszervezetek révén nyilván alulról jövő kezdeményezéseknek adnak teret. Támogatják és kontrollálják a város ifjúsági koncepcióját is.

Két éves dokumentum ez, előtte egy évet vagy több mint egy évet is dolgoztak rajta a szakemberek. Fő gerince az, hogy a felnövekvő ifjúságot – egészen 30 éves korig  milyen élethelyzetekkel állítják szembe, és erre milyen választ adnak a korosztálynak. 

Különböző szervezetek a mindennapokban is foglalkoznak a gyerekekkel, szervezik az életüket, különböző témák szerint.

– nyilatkozta Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Például az 50 órás önkéntes szolgálatot, előadásokat tartanak arról, milyen veszélyek fenyegetik az ifjú korúakat, de mostantól a diákparlament ajánlásait is komolyan figyelembe veszik.

Ahogy az eseményen Péter János diákpolgármester fogalmazott:

Az Ifjúsági Kerekasztal úgy gondolta, hogy a fiatalokat is el kellene hívni erre a rendezvényre, a rendszeres összejövetelekre, hiszen nekünk is vannak jogaink ebben a városban. Úgy gondolták, hogy nem csak megfigyelőként, hanem velük együttműködve, meg tudjuk beszélni a város dolgait.

A múlt heti III. Diákparlament hat szekciója ajánlásaival is találkoznak a Kerekasztal tagjai.

A javaslatok között szerepel fordított nap az önkormányzatnál. Zenei tehetségkutató és kortárs felolvasás. Trambulin park létrehozása, további e-sport rendezvények, egészséges életmód programok, paintball és bob-pálya, youtuber találkozó, vagy további szakmai nyílt napok a 8. osztályosoknak.

Az alpolgármester biztosította arról a javaslattevőket és a kerekasztal tagszervezeteinek képviselőit, hogy jónéhány javaslat beépül a nagy rendezvények sorába. Sokrétű dolog ez, hiszen a koncepciónak távlati célja, hogy minél több fiatalt Nyíregyházán tartson, illetve visszacsábítsa szülőhelyére.

 

Matyasovszki Edit