Ifjúsági Hét is kapcsolódik az idei, április 26-i Helló, Nyíregyháza! rendezvényhez
Mi legyen Nyíregyen? Hát ez!

#milegyennyiregyen2.0. Ez a címe annak az Ifjúsági Hétnek, melynek a húsvét utáni szerda az egyik csúcspontja. Ez mintegy megalapozza az április 26-i, pénteki nagyrendezvényt, mely részben szintén a fiatalok igényei alapján szerveződött. A Helló, Nyíregyháza egyik sztárvendége ugyanis az USNK!

De a saját közönségük előtt a nyilvánvalóan nagyon népszerű helyi tehetségek is színpadra lépnek. Igaz, ők április 24-én, szerdán, amikor az ifjúság birtokba veszi egy délutánra a Kossuth teret. Az önkormányzat és a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal közös szervezésében komoly színpadi produkciók lesznek, csupa olyan kísérőprogrammal, melyek várhatóan vonzzák majd a főleg középiskolás fiatalságot.

Helyi menők a színpadon

A színpadon ők adják majd egymásnak a mikrofont (a műsorváltozás jogát fenntartva): fiatal amatőr zenekarok, például Czimer Roland és csapata (a Vasvári gimiből), és a The Moon. A táncosok közül az Ispiláng Táncegyüttes és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai, valamint K-POP stílusban a Lótusz tánccsoport. Lesz aerobik bemutató,  vívnak a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola tagjai, és egy igazi nagymenő, a fiatalok körében népszerű gárda, a Folk Fusion is odateszi magát – a végén egy kis meglepivel.

Másnap konferenciáznak

A rendezvényt tematikus programok kísérik, lesz ott zsonglőr és bűvész, arcfestés, smink, körömfestés, kézműves foglalkoztató, társasjáték klub, streetball, belvárosi „tájfutás”.

A második napon, csütörtökön pedig megtartják a III. Nyíregyházi Ifjúságkonferenciát, melynek szervezői közé a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is csatlakozott.

Fiatalos lendülettel

A Váci Mihály Kulturális Központban 9:30 és 15:00 között vitatják meg délelőtt a felnőtté válás nehézségeit és a fiatalkori addikciók kezelési lehetőségeit, délután pedig tematikus workshopokat és world café-t tartanak a következő témákban: pl. számítógépes játékok, mint tanulást segítő és képességfejlesztő eszközök, valamint projekttervezés fiataloknak, robotika, munkaerőpiac, pályaválasztás, pályaorientáció és közösségi média (vloggerek, bloggerek, youtube-erek) témákban.

Természetesen a péntek is a fiataloké részben (gondoljunk csak a sztárvendégekre, az USNK-ra, és az Ifjúság Utcza tartalmas programjaira, a honvédségi toborzósátorra és a könyvtár előtti színes Könyvszigetre), de ott már minden korosztály megtalálja a magáét. A kicsiknél maradva: a Kölyök utczában reggeltől estig ingyenes például az óriáscsúszdázás, a gyermekkörhinta és a trambulin, az ovisok pedig délelőtt vetélkednek a szökőkút környékén.

A Helló minden korosztálynak

A civilek mindenkit megmozgatnak a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren a civil kultúrpiac keretében, rekordlétszámú jelentkező, közel 600 fellépő szórakoztat majd – a rangidős 87 éves lesz… A nagyszínpadon a már említett USNK mellett pedig a Polip Band, Rubint Réka alakformáló programja és a Kozmix élõ koncertje lesz a vonzerő a Kossuth téren, ahol Egészség utcza is várja az idősebbeket ingyenes mérésekkel, valamint vásári forgatag virágokkal és finomságokkal, nem felejtkezve az eszem-iszomról – de erről bővebben majd a jövő héten…

„After party”: II. Sport Contest

A hét szerves része, de önálló, már lassan hagyományos rendezvényként a címben említett program. A rendezvény helyszíne a BMX Park a Kertvárosban, amely egyúttal Magyar Kupafutam Állomás is lesz. S hogy mit lehet ott csinálni a nézelődésen túl? Elég csak a plakáton lévő kulcsszavakat idézni: BMX, BMX Flatland, Roller, Amatőr Falmászó Verseny. Részletek később és a nyiregyhaza.hu oldalon.