Ifjú tehetségek

Közel ötven diákot köszöntöttek a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban. A szakgimnáziumok és középiskolák tanulói részt vettek országos szakmai tanulmányi versenyeken és ágazati, valamint ágazaton kívüli megmérettetéseken. A szakképző iskolákban végzett eredményes munkát támasztja alá, hogy Nyíregyházára került a legjobb elektrotechnikai technikusnak, és a legjobb szárazépítőnek járó cím, de a város hírnevét öregbíti az is, hogy ágazaton kívüli versenyben tanulmányi eredményéért is nyíregyházi diákot tüntettek ki. Kubancsik István zays tanuló pedig az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen a legjobb ápoló lett. A fiatalember szerint nagyon jó felkészülési terepet biztosított a Szakképzési Centrum. Kifejtette, mindenkinek szüksége van arra, hogy gyakorlatot szerezzen. Hozzátette, a duális képzés, amit a Szakképzési Centrum nyújt, nemcsak megalapozza a főiskolai képzéseket, hanem nagyon jó tapasztalatot is ad ahhoz, hogy bárki eldönthesse, tetszik-e neki a szakma, vagy nem.

 

Ünnepség a versenyzőknek

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum székhelyintézményében ünnepségen köszönték meg a versenyző tanulóknak és felkészítőiknek azt, hogy jól szerepeltek a megmérettetéseken.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, ez a nap nem csak azoknak szól, akiket ünnepeltek. A főigazgató elmondta, azt szeretné, ha ez egy üzenet lenne sok mindenkinek. Üzenet a cégeknek, hogy itt vannak a jó szakemberek, üzenet a szülőknek, hogy a szakképzésbe érdemes hozni a gyerekeket. Gurbánné Papp Mária hozzátette, ugyanakkor ez az üzenet a pedagógus kollégáknak és a szakoktatóknak is szól, hogy érdemes dolgozni a gyerekekkel.

 

Képzések, amelyek a munkaerő-piaci igényekhez igazodnak

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyolc helyi intézményében közel 7500 diák tanul. Az iskolák megpróbálnak olyan képzéseket indítani, amelyek lefedik a munkaerő-piaci igényeket. Az ünnepségen elhangzott, a különböző megmérettetések, a tudományos diákköri konferenciák és tehetségkutató versenyek is mutatják, hogy elindult egy olyan szakmai fejlődés, amelynek során jól felkészült szakemberek kerülnek a ki a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiból. Őket a város is segíti.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, a motiváció abban van, hogy mindig felkínálják a lehetőséget, hogy az iskolák és a város működjön együtt. Az alpolgármester hozzátette, az iskolák nagyon sokat tesznek ezért, a város pedig igyekszik nekik segíteni, különböző formákban és nem csak elvben azért, hogy eljussanak különböző helyekre, ahová egyébként nem tudnának.

Az országos versenyeken jól teljesített diákok elismerő oklevelet és utalványokat kaptak munkájukért, aki pedig az országos döntőben legalább 60 százalékos eredményt ért el, mentesül a szakmai vizsga alól is.

 

További képekért kattintson a fotóra!

A kitüntetettek közül az első helyezettek:

Kubancsik István, OSZTV 1. helyezett. István három éve aktív részese a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma közösségi életének. Rendszeres résztvevője a szavalóversenyeknek, az ápoló versenyre pedig azért jelentkezett, mert szerette volna tudni, mennyire felkészült. A verseny jó visszaigazolás volt a számára, így bátran folytatja munkáját a Jósa András oktatókórház I. Belgyógyászati Osztályán.

Kondor Csaba, OSZTV 1. helyezés. Csaba tanulmányait 2011-ben kezdte meg a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumában, elektrotechnika-elektronika szakmacsoportban, majd érettségi után elektrotechnikai technikus szakon folytatta tanulmányait. Nagy munkabírása, precizitása és kreativitása meghozta az eredményt, előbb bejutott a SzakmaSztár Fesztivál válogatójába, majd onnan az országos döntőbe, ahol első lett.

László Tamás József, SZKTV 1. helyezett. A Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 11/5 osztály legjobb tanulója, a szárazépítő szakma kiválósága. Két napos versenyen vett részt, ahol precizitása és tudása meghozta számára az első helyet.

Csuka Mónika, ÁSZÉV 1. helyezett. 2013-tól tanul a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziumában és Kollégiumában. Az iskolában eltöltött évek alatt mindig kitűnő tanulmányi eredményt ért el.

ME.