Idősügyi Tanács – Szépkorúaknak szóló lehetőségek és programok a középpontban

Hétfőn ismét ülésezett az Idősügyi Tanács a városháza Bencs termében, hogy megvitassák az időskorú lakosokat érintő kérdéseket és kiemelt eseményeiket. A napirenden két fontos téma szerepelt: az idei egészségügyi szűrési lehetőségek és az Alkotó Idősek kiállításának előkészítése. Szó esett arról is, hogy elkészült a „Meséld el nekem” pályázat két kötete, amelyeket hamarosan ünnepélyes keretek között adnak át a szerzőknek.

Az Idősügyi Tanács hétfőn ismét ülésezett a városháza Bencs termében. Az eseményen a szépkorúak fő napirendi pontként az egészségügyi szűrések lehetőségéről és az Alkotó Idősek kiállításról tanácskoztak meghívott vendégeikkel. Szó esett róla, hogy hamarosan ismét ingyenes szűrési lehetőségeket vehetnek igénybe az idősek, ezúttal a közelgő Szépkorúak Sporttalálkozóján. A megszokott vizsgálatokon túl a szervezők legutóbb különleges tesztekkel is készültek, például a demenciára való hajlam szűrését is lehetővé tették.

„Általában a vérnyomás, vércukorszint, légzés és a funkcionális állapot mérése szerepelt a vizsgálatok között, de volt egy különleges teszt is, amely azt vizsgálta, hogy valaki hajlamos-e a demenciára. Ez nagyon újszerű volt, és egy kicsit meg is lepődtünk rajta. Akadt azonban olyan személy, aki beült és vállalta, hogy megtudja, genetikailag hajlamos-e a demenciára, és ennek megfelelően kell-e különösen odafigyelnie erre a betegségre”

mondta Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára. A megbeszélés második kiemelt témája az Alkotó Idősek kiállítása volt. A várhatóan kora ősszel megvalósuló rendezvény célja, hogy bemutassa a nyugdíjasok kreatív munkáit, és elismerje tehetségüket, valamint alkotókedvüket, inspirálva őket további művészi tevékenységekre. A két fő napirendi pont mellett az ülésen további fontos témák is szóba kerültek, többek között a Meséld el nekem pályázat részletei is.

„Újra napirendre kerül a Szépkorúak Akadémiájának második féléves programja, amely már készen áll. Emellett visszatekintünk arra is, hogy hányan jelentkeztek a sportnapra. Fontos megemlíteni, hogy május 31-én van a „Meséld el nekem” pályázat utolsó beküldési határideje. Már tájékozódtam arról is, hogy eddig hányan nyújtották be a pályázatukat: jelenleg 20 fő, de még van 3-4 nap, így további pályázatok is beérkezhetnek”

tette hozzá a titkár. Dr. Ulrich Attila alpolgármester meglepetéssel készült a jelenlévők számára, ugyanis magával hozta a „Meséld el nekem” pályázat keretében kiadott két vaskos kötetet, amelyek valós emberek több évtizednyi emlékeit és élettörténeteit ölelik fel. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kezdeményezés Magyarországon egyedülálló, hiszen lehetőséget ad arra, hogy az idősebb generációk leírják élettörténetüket, és azt könyv formájában megosszák másokkal.

„Most pénteken 10 órától a VMKK-ban átadjuk azokat a könyveket a szerzőknek, amely az Élettörténetek című kiadvány. Két vaskos kötetről van szó, amelyek összesen körülbelül 1000 oldalnyi írott anyagot tartalmaznak. Ez a kezdeményezés, amelyet az önkormányzat és az Idősügyi Tanács indított, egyedülálló Magyarországon”

emelte ki az alpolgármester. A „Meséld el nekem” pályázat tovább folytatódik, ugyanis idén már nyolcadik alkalommal hirdette meg az önkormányzat az Idősügyi Tanáccsal karöltve. A pályázatban résztvevőknek 2024. május 31-ig van lehetőségük elektronikus formában benyújtani elkészült munkáikat. Az aktuális pályázatokról, a feltételekről és a benyújtás módjáról Nyíregyháza MJV Önkormányzatának hivatalos honlapján található tájékoztatás.

 

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 240527