Időseknek is segítenek

Otthonokban tevékenykedő fiatalok

 

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ fogyatékos és pszichiátriai betegekkel is foglalkozik, ám a központ elsődleges szakterülete az idősellátás. Nappali intézmények, klubok és bentlakásos intézmények – közel kétezer ellátottja van a központnak. Az önkormányzati diákmunkások a Pacsirta utcai gondozási központban is segítenek – mondta Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója. Hozzátette, a diákmunkások ebben az évben már 2. turnusban vannak jelen az ellátásokban – összesen 20 fiatal segít az időseknek. Nagyon nagy odaadással és empátiával foglalkoznak a szépkorúakkal. Olyan feladatokat látnak el, amire a szakképzett munkaerőnek a legkevesebb ideje van, például beszélgetnek az ellátottakkal és sétálnak velük.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Segítő diákmunkások

 

A huszonéves Guti Eliza is a Pacsirta utcai idősek otthonában segédkezik. Reggel 8 órára jár be dolgozni és délután 2-ig van az itt élőkkel. Segít az étkeztetésben, a szövésben és mindenben, amiben csak lehet.

 

Eredményes a program

 

A Nyári Diákmunka-program sikerességét mutatja, hogy 2016-ban több mint 26 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a programban. Idén Nyíregyházán többek között a Polgármesteri Hivatalhoz és több önkormányzati fenntartású intézményhez is jelentkezhettek az érdeklődők. A Vécsey közi idősek klubjában is vannak diákmunkások – ők tornáztatják a szépkorúakat, a nagy melegben pedig frissítőt is kínálnak nekik. A fiatalok fizetése a minimálbér, illetve a garantált szakmunkás bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzetteknél 120 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőknél 95 625 forint lehet személyenként és havonta.

Dér Vivien