Időközi önkormányzati választás június 26-án
Idõközi önkormányzati választás június 26-án

Újra választási kampány van Nyíregyházán, ezúttal azonban nem parlamenti, hanem önkormányzati. Két választókerületben, az 1-esben és a 3-asban tartanak voksolást június 26-án két korábbi, sajnálatos haláleset miatt. Az elhunyt egyéni képviselők (dr. Adorján Gusztáv és Lövei Csaba) helye azóta is üresen áll a közgyűlésben, a pandémiás szabályok miatt csak most lehetett kiírni a választást – tájékoztatta szerkesztõségünket dr. Szemán Sándor címzetes fõjegyzõ, a Helyi Választási Iroda vezetõje.

Az újabb kampányidõszak részletezése elõtt a címzetes fõjegyzõ megerõsítette, nagy részvétel mellett, fegyelmezetten és méltóságteljesen zajlott a parlamenti választás Nyíregyházán is, egyben megragadta az alkalmat, hogy ezúton is megköszönje a részvételt, s a munkatársak szolgálatát, hiszen nagy, összehangolt munka volt a lebonyolítása, és problémamentesen történt.

Halálesetek miatt megüresedett helyek

Ami a nyári, idõközi önkormányzati választást illeti, annak szomorú apropója van. Sajnálatos módon a 2019. évi önkormányzati választást követõen két, egyéni körzetben megválasztott képviselõ is elhunyt, 2020 októberében dr. Adorján Gusztáv, 2021 áprilisában pedig Lövei Csaba. Dr. Szemán Sándor hangsúlyozta, mivel nem listáról bejutott közgyûlési tagokról van szó, ezen a két területen új képviselõt kell választani. – A pandémia idején a jogszabályok nem engedték meg a választást, így a parlamenti választás lezárását követõen mostanáig kellett várni, hogy azok kiírhatók legyenek. Ezt a Helyi Választási Bizottság meg is tette mindkét egyéni kerületben, az idõpont június 26., vasárnap. Egyébként ez nem egyedi: mindig vannak olyan események, beleértve a lemondásokat, feloszlásokat is, hogy üresen maradnak helyek, s mivel a koronavírus-világjárvány miatt majdnem két éven át állt a folyamat, mintegy 160 helyen hasonló lesz a következõ hetekben országszerte.

Az 1-es és a 3-as választókerületben

A címzetes fõjegyzõ felhívta a figyelmet, hogy országosan, központilag postázták a választási értesítõket minden érintettnek, így aki esetleg nem kapta meg, az – csakúgy, mint az országgyûlési esetében – a polgármesteri hivatalban érdeklõdhet, ha kérhetik, elsõ körben telefonon. – Azok kapták meg a választási értesítõt, akik az 1. és a 3. számú egyéni választókerületben élnek. Az utcajegyzékét közzétettük a Nyíregyházi Naplóban és a városi honlapon is folyamatosan meg lehet tekinteni. Összefoglalva nagyjából az egyes kerület a belváros északi és keleti része, a centrumból indulva szinte a Jósavárosig, illetve a Bujtoson át az Örökösföldig ér, míg a hármas a Jósaváros északi részét, illetve Sóstó felé a Korányi Frigyes utca két oldalát, s magát a Korányi Kertvárost jelenti, míg keleti irányban Örökösföld családi házas övezetét is érintve egészen Kõlaposig folytatódik. Ha segítségképpen szavazókörökre bontjuk, akkor ez mindkét kerületnél hetet érint, számozásukat tekintve az egyesnél az 1-tõl 6-ig és a 61., míg a hármasnál a 14-tõl 19-ig és a 62. szavazókört.

Május 23-ig gyûjthetnek ajánlásokat

A Helyi Választási Iroda vezetõje hozzátette, az egyiknél szûk, míg a másiknál bõ 7 ezer választópolgárt érint a szavazás. S természetesen a kampány is, mely a voksolást megelõzõ 50. naptól, május 7-tõl elindult, ekkortól lehet az ajánlásokat gyûjteni. – Mivel a választópolgárok 1 százalékának aláírása szükséges ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson, ez 69, illetve 72 ajánlást jelent. Arra figyeljenek, hogy személyi adataik hibátlanul legyenek felvezetve, ugyanis a rendszer nem fogadja el érvényes ajánlásként, ha az hibás. Május 23-án derül ki, hogy kik lettek hivatalosan is jelöltek, s aznap délután a jelöltek sorrendjének kisorsolása is megtörténik.

Csak Nyíregyházán lehet leadni a voksot!

– A választóknak most egyszerûbb dolguk lesz, mint április 3-án, hiszen nem három ívet kapnak majd, hanem egyet. Míg tavasszal a pártlista mellett egyéni jelöltekre is voksolhattunk és a népszavazási kérdésekre is ikszelhettünk, ezúttal egyetlen ívet kap majd mindenki, az adott kerületben induló jelöltek, valamint jelölõszervezeteik megjelenítésével. Fontos kiemelni, hogy az országgyûlésitõl eltérõen ezúttal nem lehet máshol leadni a szavazatot: csak az élhet ilyen esetben állampolgári jogával, aki ezekben a kerületekben rendelkezik választójoggal és aznap Nyíregyházán tartózkodva leadja voksát az illetékes szavazókörben – részletezte dr. Szemán Sándor.

A legtöbb szavazatot szerzõé a mandátum

A címzetes fõjegyzõ arról is tájékoztatott, a mozgóurna igénylésének szabályai változatlanok. Ami szintén fontos: az önkormányzati választásnál nincs küszöb és korlát, tehát akármennyien vesznek részt rajta, az mindenképpen érvényes, egyben eredményes is, ugyanis az nyeri a mandátumot, aki a leadott szavazatok közül a legtöbbet szerzi meg. Ha teljes szavazategyenlõség lenne, abban az esetben meg kell ismételni a választást.