Idén is volt Európa Nap Nyíregyházán! Játékok és előadások várták az érdeklődőket
Idén is megrendezte az Európa Napot a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg Tájékoztatási Központ a Szabadság téren

Május 9-ét az Európai Unió születésnapjának tekintjük, hiszen ezen a napon tárta a nyilvánosság elé Schuman francia külügyminiszter a Jean Monnet francia gazdasági és politikai tanácsadóval közösen kidolgozott tervet, amely alapjául szolgált az Európai Unió létrejöttének.

Az idei Európa Napon több évfordulóról is megemlékezhettünk, hiszen 40 éve zajlott az első Európai Parlamenti választás, 30 éve omlott le a berlini fal, Magyarország pedig 20 éve csatlakozott a NATO-hoz, 15 éve pedig az Európai Unióhoz. Ezzel hazánkban is megvalósult a négy szabadságelv, konkrétan az áruk és a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága, az emberek szabad mozgása, és emellett uniós támogatásokat kaphatunk, valamint pályázati lehetőségeink is vannak.

Európai választások május végén

Ebben az évben az Európai Parlament nyolcadik ciklusa ért véget, május 23. és 26. között rendezett választásokon 27 tagállam polgárai szavazhatnak a képviselő-jelöltekre. A Nagyszebenben megrendezett EU-csúcstalálkozón elhangzott, a 2019 és 2024 közötti időszakban védelmet nyújtó, méltányos, fenntartható és befolyásos Európára van szükség. A nyíregyházi Európa Napon az érdeklődők teszteket tölthettek ki, voltak ismeretterjesztő kiadványok és játékok. Május 14-én az EP választásokról tartanak előadást a Nyíregyházi Egyetemen, május 20-tól pedig újra megrendezik az Európai Filmhetet a Krúdy Art Moziban.