Idén is többen jelentkeztek a Nyíregyházi Egyetemre – A pedagógusképzés a legnépszerűbb!
3343 jelentkező 5725 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetem képzéseire a 2019-es felvételin - közölte az intézmény.

A legnagyobb mértékű változás az alapképzési szakoknál történt, 6%-kal magasabb az első helyes jelentkezések száma az előző évhez képest.

Az alapszakok közül továbbra is az óvodapedagógus alapképzési szak a legnépszerűbb a Nyíregyházi Egyetemen, az előző évvel csaknem megegyezően, 251-en jelölték meg első helyen a képzést.

A második legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment alapképzés, 171-en szeretnének ezen a területen továbbtanulni. Továbbra is keresett a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak (133 fő), itt is emelkedés tapasztalható a jelentkezési számokban, ahogyan a programtervező informatikus alapképzési szaknál is (107 fő).

15%-os növekedést mutatnak a mérnökképzések jelentkezési mutatói, ezen belül az előző évhez képest csaknem megháromszorozódott a járműmérnöki szakra történt jelentkezések száma, és másfélszeres a jelentkezés a repülőmérnöki alapképzési szakra is.

- idézi a közlemény Ferencziné dr. Ács Ildikót, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesét.

A szlavisztika alapszak ukrán szakirányára 28-an, az új edző alapszakra pedig 45-en adták be első helyen a jelentkezést. Osztatlan tanári szakokat szakpáros képzésben csak nappali munkarendben hirdetett az idén az egyetem, ezek közül a legtöbben a testnevelőtanár-történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakpárra jelentkeztek, 21-en, ezt követi 17 fővel az ének-zene tanár-népzene- és népikultúra-tanár szakpár.

A tanári mesterképzésekre is többen jelentkeztek az idén, mint a tavalyi évben, itt a közgazdásztanár és az angol nyelv és kultúra tanára szakok emelhetők ki elsősorban. A szociálpedagógia mesterképzési szakra 15-en adták be jelentkezésüket.

- mondta az oktatási rektorhelyettes.

Az idei összesített számadatok alapján a legnépszerűbb képzési terület továbbra is a pedagógusképzés, a jelentkezések 43%-ával. 13%-on állnak a gazdaságtudományok, és 12%-os eredményt mutatnak fel a műszaki képzési terület alapszakjai. Az újonnan kínált edző szakkal 4-ről 6%-ra emelkedett a sporttudományok képzési területre jelentkezők száma.

 

Forrás: eduline.hu