Idén is nagy az igény a diákmunkára

Bő egy hét maradt a nyári szünetig, hamarosan indul a diákmunka szezon. Évről évre egyre több fiatal próbálja ki magát a szünidőben, tízezrek vállalnak valamilyen munkát a nyári hónapokban. A diákmunkára viszont speciális szabályok vonatkoznak – hangzott el az M1 Híradójában.

Önkormányzatok, egyházi közösségek, mezőgazdaság, turizmus – számos munkalehetőség közül válogathatnak idén is a fiatalok.

Évről évre egyre többen jelentkeznek diákmunkára ebbe a balatonszemesi étterembe. Van aki tálcát gyűjt és van aki zöldséget pucol.

A fiatalok munkavégzésére viszont speciális szabályok vonatkoznak.

Éjszakai munkát nem végezhetnek, a napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, illetve rendkívüli munkaidő sem rendelhető el.

Gelencsér András tulajdonos, a balatonszemesi Gelly's Grill tulajdonosa az M1-nek elmondta, hogy náluk a diákok június közepétől augusztus közepéig, vagy a szezon végéig szoktak dolgozni, általában 5–6 órát.

Egyszerű feladatokat végeznek: poharakat mosnak, tálcát törölnek, előkészítik a zöldségeket – mondta.

2013 óta 210 ezer diák szerzett már munkatapasztalatot, amit a kormány 20 milliárd forinttal támogatott. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1-nek elmondta: Idén több mint hárommilliárd forint áll rendelkezésre, ami 25 ezer fiatalnak nyújthat segítséget.

A nyáron dolgozó diákokra érvényes a minimálbér, a garantált bérminimum, vagyis ha egy fiatal napi 8 órát dolgozik, akkor a havi bérének legalább 167 400 forintnak kell lennie. Ha pedig középfokú végzettséggel vagy szakképzettséggel betöltendő munkát lát el – mert lehetséges ugye ez is, egyetemisták esetében meg pláne –, akkor ez a bér 219 ezer forint kell hogy legyen" – emelte ki Bodó Sándor.

A munka törvénykönyve szerinti általános szabály, hogy az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves, ugyanakkor bizonyos feltételek megléte mellett a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak már. Mindezt szülői beleegyezéssel.

 

Forrás: hirado.hu