Idén is megrendezték a Múzeumok Éjszakáját

Veterán motorok érkeztek a Jósa András Múzeum elé, majd a patinás épület előtt ünnepélyes megnyitóval kezdődött Nyíregyházán a Múzeumok Éjszakája programsorozat: dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a látogatókat.

– Ez már a 14. Múzeumok Éjszakája, amely azért fontos, mert az emberek nem tudják, hogy a vaskos falak mögött dolgozó muzeológusok valójában mit is csinálnak, most itt az alkalom, hogy ezt megismerjék – mondta dr. Ulrich Attila. – Ezen a napon egy kicsit lazább keretek között lehet ezt a komoly munkát megmutatni.

 

„HŐSÖK, FELFEDEZŐK, ÚJÍTÓK”

 

Az idei Múzeumok Éjszakáján Nyíregyháza hét helyszínén várták a látogatókat. Voltak mesék, kiállítások, koncertek és játékok, a szervezők idén könnyed, szórakoztató programokkal és komoly témákkal is készültek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az idei rendezvény országos szlogenje a „Hősök, felfedezők, újítók”, amelyek közül mi a hősökkel és az újítókkal is foglalkozunk – mondta dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján úgy gondoltuk, hogy egy kiállítással megemlékezünk az 56-os hősökről, újítókként pedig itt vannak a humanoid robotok a Nyíregyházi Egyetemről, olyan gépezetek, amelyek beszélnek, játszanak, énekelnek.

A múzeum emeleti termében a látogatók működés közben is megnézhették a humanoid robotokat, voltak legóból összeállított és focizó emberkék is. A Múzeumok Éjszakáján az 1956 hőseiről megemlékező tárlat mellett az érdeklődők egy másik teremben megcsodálhatták a Wesselényi Miklós Középiskola diákjainak legókockákból összerakott képeit, egy harmadik tárlat pedig a női szépséghez kötődő tárgyakat, kellékeket mutatta be.


KONCERTEK, BEMUTATÓK

 

Bemutatót tartott a szablyavívó iskola, a Móricz Zsigmond Színház művészei a Lúdas Matyi című színdarabot adták elő, Berecz András meséivel érkezett Nyíregyházára, volt stand-up comedy TraBarnával és slam poetry is. A Jósa András Múzeum udvarán Juhász Erika és a Boróka Együttes „Félre gatya, félre pendely” című műsorával szórakoztatta a közönséget, de több koncerttel is várták az érdeklődőket, közönség elé lépett a Brillante Kamarakórus, az Artézis Jazz Trió, Muri Enikő, a Prémvadászok együttes és a Múzeum Rock Band.

 

 

PROGRAMOK HÉT HELYSZÍNEN

 

Az iparkamara udvarán a látogatók kipróbálhatták az íjászatot, volt honvédtoborzás, rendőrségi és tűzoltóbemutató. A Kállay Gyűjteményben interaktív operaelőadást hallhattak a gyerekek, a felnőtteknek pedig az Operaóperencia társulat legendás darabokból adott elő részleteket. A levéltárban az utazás világáról rendeztek tárlatot, s az érdeklődők Nagykárolytól a Török Birodalmon át Nagykárolyig címmel előadást hallhattak. A Vasutas Művelődési Házban nosztalgia mozival és mozis relikviákból összeállított tárlattal várták a látogatókat.

A Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők megnézhették a Vízügyi Gyűjtemény kiállítását, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményt és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat- és nyomtatványgyűjteményét. A helyszínek között idén is kisvonat szállította a látogatókat.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)