Idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját

Juhász Erika már a rendezvény sajtótájékoztatóján adott egy kis ízelítőt abból, amit a Múzeumok Éjszakáján Nyíregyházán énekel majd. Szombat este a Jósa András Múzeumban a Boróka Együttessel „Félre gatya, pendely” című műsorával lép közönség elé.

– Elsősorban szerelmi témájú dalokkal készülünk erre az estére, amelyek a szerelemnek mindenféle állapotáról szólnak, a vágyakozástól a beteljesülésig – mondta Juhász Erika. – Többnyire humoros dallamok ezek.


KÖNNYED, HUMOROS ÉS KOMOLY PROGRAMOK

 

Idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Nyíregyházán június 25-én a város hét helyszínén várják a látogatókat. Az idei programsorozatra könnyed, szórakoztató programokkal és komoly témákkal is készültek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Felhőtlen szórakozást szeretnénk nyújtani, pláne, ha a jó isten is megsegít, és az ég is felhőtlen lesz – mondta dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója. – De azért egy kis komolyság is lesz a rendezvényen, hiszen ennek az éjszakának a jelmondata a „Hősök, felfedezők, újítók”. Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, és úgy gondoltuk, hogy a múzeumban lévő tárgyak és dokumentumok segítségével emlékezzünk vissza azokra az eseményekre, amelyek a magyar történelem tragikus napjai voltak.

 

RENDEZVÉNYEK A VÁROS HÉT HELYSZÍNÉN

 

A Jósa András Múzeum udvarán Juhász Erika és a Boróka Együttes mellett közönség elé lép a Brillante Kamarakórus, az Artezis Jazz Trió, Muri Enikő, a Prémvadászok együttes és a Múzeum Rock Band, látható majd színielőadás, a szablyavívó iskola bemutatója, stand-up comedy TraBarnával, az épületben pedig három kiállítás, humanoid robotok bemutatója és slam poetry fogadja a látogatókat. Az iparkamara udvarán lesz íjászat, honvédtoborzás, rendőrségi és tűzoltó bemutató. A Kállay Gyűjteményben interaktív operaelőadást hallhatnak a gyerekek, a felnőtteknek pedig az Operaóperencia társulat legendás darabokból ad majd elő részleteket. A levéltárban az utazás világáról rendeznek tárlatot, s az érdeklődők Nagykárolytól a Török Birodalmon át Nagykárolyig címmel előadást hallhatnak. A Vasutas Művelődési Házban nosztalgia mozival és mozis relikviákból összeállított tárlattal várják a látogatókat. A Múzeumok Éjszakáján megnézhető a Vízügyi Gyűjtemény kiállítása, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat- és nyomtatványgyűjteménye. A helyszínek között idén is kisvonat szállítja majd a látogatókat.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)