Idén is lesz télűző felvonulás és farsangi mulatság a Jósavárosban
Fotó: Archív / Trifonov Éva

Ezen a héten, február 10-én, szombaton ismét várják az érdeklődőket a Jósavárosban, ahol télűző felvonulást és farsangi mulatságot szerveznek. A gyülekező 14 órakor lesz a Szent Imre gimnázium melletti focipályán, ahonnan 14:30-kor indul a felvonulás. A rendezvény során négy megállóval terveznek műsort, amelyben részt vesz a Igrice Néptáncegyüttes és a Mákvirág Néptánccsoport. A zenés-táncos hangulatról pedig a Prima Volta Zenekar gondoskodik.

 

Szombat délután fél háromkor élő zenével, néptáncosokkal és különböző zajkeltő eszközökkel vonulnak át a Jósavároson a farsangi rendezvény résztvevői. A télűző menethez bárki csatlakozhat, a szervezők csupán azt kérik, hogy valamilyen álarcban vagy jelmezben érkezzenek a helyszínre. Az idén is hasonló programra készülhetnek az itt lakók és az érdeklődők a most még csendes Jósavárosban. Ahogy azt Nagy Szabina önkormányzati képviselő elmondta, 2022-ben először szerveztek farsangi felvonulást, amely egyedülálló rendezvény volt, mivel korábban még nem volt hasonló kezdeményezés a környéken.

– A farsang, az ünneplés és a báli szezon mindenki számára nagyon fontos, de mi egy pár évvel ezelőtt nagyot álmodtunk és úgy gondoltuk, hogy elhozzuk a szatmári alakoskodást ide, a Jósavárosba, a panelházak közé. Nagyon nagy mintánk és nagyon nagy példánk a Panyolai Hagyományőrző Farsang, amit idén már 10. alkalommal rendeztek Panyolán. Egy kicsit kutakodtunk, hogy mit lehetne idehozni a panelházak rengetegébe és hogyan lehetne a farsangot egy kicsit különlegesebbé, élvezetesebbé tenni. Megálmodtuk és már 2 évvel ezelőtt meg is valósítottuk, tavaly pedig szintén nagyon jól sikerült, így bízunk benne, hogy most is így lesz. Különlegessége, hogy idén a hungarikumok köré fog épülni a program, tehát finom falatokkal, kóstolókkal és a hagyományokhoz kapcsolódó szatmári alakoskodó jelmezekbe bújva fogjuk járni Jósaváros utcáit. Egy hosszú felvonulást kell elképzelni, amelyet élő zene kísér, miközben néptáncosok lépnek fel és népi szokásokat mutatnak be egy-egy állomáson a Jósaváros területén – részletezte a rendezvény elemeit Nagy Szabina önkormányzati képviselő, a Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke.

A rendezvény hangsúlyozza a hungarikumokat és a hagyományőrzést, kiemelve azok fontosságát és értékeit. A program egyik célja a hagyományok ápolása és megőrzése, melynek során fontos szempont az ősi szokások továbbadása és bemutatása.

– A Szent Imre Katolikus Gimnázium melletti térről fogunk indulni, és fontos megemlíteni, attól függetlenül, hogy mi, civil szervezetek közösen álmodtuk ezt meg és hívjuk életre, az egyik legnagyobb segítőnk a Szent Imre plébánia csapata, akik már harmadik éve itt lesznek mellettünk, ők is segítik, hogy megvalósuljon a rendezvény és velük együtt fogunk felvonulni. Ezért a helyszín is a Szent Imre Katolikus Gimnázium melletti focipálya lesz, innen indulunk, majd a felvonulást követően ide fogunk visszaérkezni, ahol lesz még néptáncbemutató, valamint a kiszebáb elégetése, amivel elűzzük a zord telet – tette hozzá Nagy Szabina.

A felvonulás során továbbra is zajkeltő eszközökkel élesztik fel a Jósaváros szombat délutáni nyugalmát. A tervezett megállók magukban foglalják a Gádor Béla közt, az Ószőlő utca és Csaló köz sarkát, a Május 1. teret, a végállomás pedig a Robinson domb lesz, ahonnan visszaindulnak a Szent Imre gimnázium mellé. Itt kiszebábot is égetnek majd, ezzel kívánva elűzni a telet. A felvonulás után finom falatok várják a résztvevőket, mint például ilki hurka, kolbász, forralt bor, farsangi fánk és forró tea.