Idén is lesz Bringa Piknik – Augusztus 15-én indulnak a Kossuth térről
Fotó: Szarka Lajos

Idén is lesz Bringa Piknik, harmadik alkalommal szerveznek közös tekerést Nyíregyháza és Tokaj között. Eredetileg májusban startoltak volna a résztvevők a Kossuth térről, a járvány miatt azonban augusztus 15-e az új időpont. A résztvevők közel 70 kilométert bicikliznek majd jövő hét szombaton.

 

9:33-kor indul a harmadik Bringa Piknik augusztus 15-én Nyíregyházáról. A két hármas a percekben arra utal, hogy egyrészt ez a harmadik alkalom, hogy közösen tekernek a megyeszékhelyről, illetve három hónapot csúszott a rendezvény a koronavírus miatt. Reggel nyolctól várják majd a kerékpárosokat, lehetőség lesz Bike Safe regisztrációra, illetve kutyás-kerékpáros bemutatóval is készülnek a szervezők.

Megszokott útvonal

„A Bringa Piknik résztvevői a már megszokott útvonalon fognak gyakorlatilag a kerékpárokkal közlekedni, Kossuth tér, Bethlen Gábor utca, körút, Rákóczi utca és Rákóczi utcai, Tokaji úton lévő benzinkútnál fogunk ráfordulni a kerékpárútra és ezen haladunk végig egészen Tokajig. Két megálló lesz közben, az egyik Nyírtelken a közösségi háznál, ahol egy kis frissítőt, pogácsát, gyümölcsöt fogunk magunkhoz venni, a másik megálló pedig Rakamazon, a nagy teknőcnél lesz, ahol szintén frissítjük egy picit magunkat, pihenünk és azt követően érkezünk be Tokajba a Fesztiválkatlanhoz, ahol a kerékpárosok Dj Till zenéjére fognak bevonulni” – mesélte Juhász Miklós, a Bringa Piknik szervezője.

Fontos a biztonságos kerékpár

A rendezvény beharangozóján az is elhangzott, szervizautó kíséri majd a kerékpárosokat, így ha bármilyen probléma történik útközben, a helyszínen megjavítják a bicikliket.

„Bármilyen kerékpárral lehet indulni ezen a szakaszon, a kilométer az 35, oda-vissza 70, amennyit megteszünk majd. A kerékpár műszaki állapota a fontos, szervizelt, felkészített biciklivel érdemes elindulni, tehát legyen biztonságos fék és gumi a kerékpárokon” – mondta Pataki Mihály főszervező, a Bringa Sziget tulajdonosa.

Megfelelő infrastruktúra

Az ehhez hasonló kerékpáros rendezvényekhez fontos az infrastruktúra, ez adott Nyíregyházán, illetve Nyíregyháza és Tokaj között. Ezt a bicikliutat 2017-ben sikerült teljesen kiépíteni.

„Még szeretnénk további fejlesztéseket eszközölni, ma 71 kilométer kerékpárúttal rendelkezünk Nyíregyházán, ennek az egyik ékköve a Nyíregyháza–Tokaj szakasz, amely nemcsak turisztikai célokat szolgál és nemcsak kikapcsolódást, hanem komoly helyi jelentősége is van. Az emberek közlekedésre is használják, a bokortanyákat, az agglomerációt is beköti a városba, így kettős funkciója is van. Szeretnénk, ha minél többen használnák a kerékpárutakat, hiszen ez egy remek kikapcsolódás, sportolási lehetőség, de ugyanakkor az egészségmegőrzésnek is nagyon fontos eszköze” – emelte ki Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Járványügyi intézkedések

A járványügyi helyzetnek megfelelően, kérik a résztvevőket, hogy tartsák be a másfél méteres védőtávolságot, a kerékpárok mérete ezt könnyen lehetővé teszi, de akkor is figyeljenek majd erre, ha leszállnak a biciklikről. Ezen túl piknikpontokon kézfertőtlenítőket helyeznek el, a személyzet maszkban és kesztyűben lesz.

Hazaút vonattal

Akik számára túl hosszú lenne a szakasz oda és vissza, vonattal is hazajöhetnek, 14 és 17 óra között óránként indul majd kerékpárszállító szerelvény. A korábbi két évben ezernél is többen bicikliztek át a szabolcsi megyeszékhelyről Tokajba.

Kapcsolódó galéria

Bringa Piknik 2020 beharangozó