Idén hét városi nagyrendezvény lesz Nyíregyházán

Évről évre ezreket vonzanak a városi nagyrendezvények. Ezek amellett, hogy kulturális vonzerővel bírnak, a színes programkínálat hozzájárul a városunkban és térségünkben megtalálható turisztikai attrakciók növekvő látogatottságához is. A lista ráadásul egy új nagyrendezvénnyel egészült ki, ugyanis a tavalyi nagy sikernek köszönhetően, idén a II. Nyírségi Disznótoros Fesztivál is bekerült a nagyrendezvények soraiba – nem hiába, hiszen a hétvégén tíz¬ezren látogattak ki a Sóstói Múzeumfaluba, hogy részesei lehessenek a gasztrokulturális eseménynek.

Városi nagyrendezvények

Disznótoros fesztivál 2019. február 16.

Helló Nyíregyháza! 2019. április 26.

Városnapok 2019. május 17-18.

Gyermeknap 2019. május 26.

Nemzetközi Néptáncfesztivál 2019. augusztus 15–21.

Tirpák Fesztivál 2019. szeptember 21-22.

Évbúcsúztató rendezvények 2019. november 30. – december 31.

Helló Nyíregyháza! - Idén már nyolcadjára

A hétvégi disznótoros fesztivál után, április 26-án folytatódnak a városi nagyrendezvények, méghozzá egy szezonnyitó, tavaszköszöntő eseménnyel. A Helló Nyíregyháza! idén már nyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket a belvárosban, az Ifjúság Hete zárónapjaként. A hagyományokhoz híven, ezen a napon szervezik meg a Központi Ballagást is, amelyen a 20 városi középiskola kiválasztott diákjai – képviselve társaikat – ballagnak el jelképesen.

Városnapok: május 17-18.

Ebben az évben is megemlékeznek a szabolcsi megyeszékhelyen Nyíregyháza újratelepítésének ezúttal 266. évfordulójáról május 17-én és 18-án. Idén ráadásul kiemelt vendég lesz Ivano-Frankivsk, ugyanis már 15 évre nyúlik vissza az ukrán város és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolata. Természetesen idén is lesz „Szelektív Szombat” elnevezésű családi vetélkedőnap és a gasztronómia, valamint a tirpák ízek világának bemutatása sem marad el. Elkészül a város tortája, a rendezvényt pedig egy nagykoncert zárja majd.

Gyermeknap: színes, színpadi, interaktív programok

Május 26-án újra a gyerekekre fordul a figyelem a Kossuth téren. Színes, színpadi, interaktív programokkal várják majd a kicsiket és szüleiket.

Nemzetközi Néptáncfesztivál: Mexikóból is érkeznek táncosok

2017-ben a Nyírség Táncegyüttes nemzetközi kapcsolatait felhasználva, együttműködve a városi néptáncélet meghatározó közösségeivel és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával, újra egy értékes folklórprogram valósulhatott meg Nyíregyházán. A sikeres – egy hétig tartó – fesztivált (mely kapcsolódik az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepséghez) kétévente rendezik meg Nyíregyházán, idén augusztus 15–21. között. A program előkészítésében és a majd látható műsorokban együttműködő partnerek a nyíregyházi táncegyüttesek: a Nyírség, a Szabolcs, a Figurás és az Igrice. 2019-ben a következő országokból érkeznek majd táncegyüttesek Nyíregyházára: Bulgária, Szerbia, Thaiföld, India, Mexikó, Oroszország. A határon túli magyarságot várhatóan egy brazíliai magyar csoport fogja képviselni.

Tirpák Fesztivál: középpontban a gasztronómia

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Tirpák Fesztivált, szeptember 21-22-én. Szombaton a „szakma”, vasárnap az amatőr főzőcsapatok készítik a tirpák ételeket, s a vendéglátás mellett össze is mérik tudásukat. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat.

Évbúcsúztató rendezvények: érkeznek a neves előadók

A karácsonyvárás jegyében a hagyományokhoz híven a tavalyi évhez hasonlóan adventi forgatag várja majd Nyíregyháza belvárosában a helyieket és a megyeszékhelyre érkezőket november 30. és december 31. között. A város főtere külsejében és programjaival is az ünnepvárás méltó helyszínévé válik. Az évbúcsúztató rendezvénysorozat magába foglalja az ünnepi fénygyújtást, a városházi Mikulást, a hagyományos karácsonyi kiállítást, az adventi programsorozatot az ünnepi forgatagban és a szilvesztert is.

Persze, ezzel a lista nem teljes. Idén is lesz Bringa-Piknik május 25-én, de nem marad el – többek között – a tömegeket vonzó VIDOR Fesztivál sem. (Részletek később!)

(Szerző: Bruszel Dóra)