Idegenrendészeti eljárások

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint megyénk bíróságait is érintette az elmúlt évben tapasztalt migrációs hullám. Az idegenrendészeti őrizettel kapcsolatos ügyekben eljáró Nyírbátori Járásbíróság ügyforgalmi adatai jelentős ugrást mutattak az előző évek azonos időszakához képest.

 

TAVALY TÖBB MINT 3 EZER ÜGY ÉRKEZETT

 

Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, az egy főre jutó bírói ügyérkezés megtöbbszöröződött. Míg 2014 augusztus végén olyan ezer új ügyet kaptak, addig a tavalyi év hasonló időszakában ez a szám meghaladta a két és fél ezret. Az év végére pedig összességében több mint háromezer idegenrendészeti ügy érkezett.

 

ÍTÉLETEK IS SZÜLETTEK

 

A Vásárosnaményi Járásbíróság embercsempészés bűntette miatt egy grúz állampolgár vádlottat 2015. október 15-én jogerős ítéletével 2 év 4 hónap végrehajtásában felfüggesztett 2 év fogházbüntetésre ítélt. A Fehérgyarmati Járásbíróságon egy magyar és egy kínai állampolgárral szemben folyik eljárás vagyoni haszonszerzés ügyében embercsempészés bűntettének kísérlete miatt. Az utolsó negyedév jogszabályváltozásai érezhető hatást gyakoroltak a statisztikai adatokra is, így jelentősen csökkentek. A Nyíregyházi Törvényszék bírái és alkalmazottai felkészülten kezelték a tömeges migráció kapcsán keletkezett ügyeket, és a jövőben is kiemelten foglalkoznak ezen ügyek intézésével.

Szoboszlai Tibor