Huszártalálkozó Nyíregyházán – „A huszár több mint egy lovas katona, a huszár mi vagyunk!”
Fotó: Trifonov Éva

A huszár több mint egy lovas katona, a huszár mi vagyunk, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege – ezekkel a szavakkal köszöntötte Magyarország honvédelmi minisztere Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó résztvevőit. Az augusztus 26-ai rendezvényen a már méltán hungarikummá vált magyar huszárok múltja és hőstettei előtt tisztelegtek az Országzászló téren, majd a Sóstói Múzeumfaluban.

Gyalogos és lovas díszmenet indult az Országzászló térre a magyar huszár szobrához augusztus 26-án a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozón. A huszártalálkozón részt vett hazánk honvédelmi minisztere, aki beszédében hangsúlyozta, számára személyes ügy a magyar huszárság szellemiségének továbbvitele és a hagyományőrzés. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó megnyitóján emlékeztetett, a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le azzal és felejtették el a huszárság intézményét.

„A huszár mi vagyunk”

– A huszár több mint egy lovas katona, a huszár mi vagyunk, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege. Kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan adottságok, amelyek nem pusztán katonai erények, hanem ma a nemzetek között versenyképességünk alapját jelentik. Ez fakad a magyar nemzet lelki lényegéből. Mindez személyes ügyem azért is, mert mindkét nagyapám hivatásos huszártiszt volt, számos férfi rokonom hivatásos vagy tartalékos huszár volt. Olyan is, aki a méltán híres Császári és Királyi 14. Huszárezredben szolgált, nagyobb részt itt helyezkedett el Nyíregyházán – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter beszédében egyben köszönetet mondott azoknak a lelkes hagyományőrzőknek, akik időt, pénzt és energiát nem kímélve nem hagyták elfeledni a magyar huszárt, hangsúlyozva, továbbra is támogatni fogják őket ebben a fontos munkában. A honvédelmi miniszter kiemelte, hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben.

Bátorság, vakmerőség,  kitartás

 A Huszártalálkozó vendégeit dr. Kovács Ferenc köszöntötte. Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a város igyekszik őrizni a huszárság szellemiségét, nem véletlen, hogy sok utcát huszártisztekről neveztek el. A magyar huszárság bekerült a települési értéktárba is a polgármester beszédében pedig felidézte az első, 1991-ben megrendezett huszártalálkozót is.

– A városvezetés határozott célja a huszárok hagyományának, szellemiségének őrzése, ápolása és továbbadása. Büszkén gondolhatunk arra, hogy bár már egyetlen laktanya sem működik Nyíregyházán, de a város visszakerül a katonavárosok körébe. Az ilyen rendezvények nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy azt a mentalitást, ami ezt a fegyvernemet világszerte híressé tette, a bátorságot, a vakmerőséget, a kitartást, a gyors helyzetfelismerést élővé tegye, élő hagyományként ápolja – emelte ki Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc.

Az Országzászló téren megtartott megemlékezésen részt vett dr. Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Román István vármegyei főispán is. A köszöntő beszédek után megkoszorúzták a magyar lovas huszár szobrát, a hagyományos díszmenet és díszsortűz után a rendezvény a Sóstói Múzeumfaluban folytatódott, ahol a huszárok mellett a Magyar Honvédség katonái, tűzoltók és rendőrök is bemutatókkal készültek, hogy maradandó élményt nyújtsanak a találkozón résztvevők számára – minden korosztályra gondolva.

Egyedülálló mentalitás

A délutáni eseményen Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár őrnagy arról is beszélt, kiemelten fontosnak tartják, hogy bátorítsák a jövő nemzedékét arra, hogy vállaljanak kötelezettséget a hazájukért.

– A mi küldetésünk az, hogy egy időutazásra invitáljuk azokat, akik megtiszteltek bennünket a figyelmükkel. Hiszen visszamenni a múltba, értékeket találni lenn a földön, lehajolni érte, kifényesíteni és felmutatni a világnak – ez egy nagyon fontos dolog. Nem szabad, hogy az értékeinken tiporjunk. Annyira különleges csapatnem a huszárság, ami a mi kezünkben van és csak hozzánk kötődik. Maga a huszár szó egy olyan különleges, unikális jelenség, amit a világ bármilyen nyelvén, ha meghallja valaki ebben a hangalakban, nem kell, hogy lefordítsák. Az gondolom, hogy mi, hagyományőrzők küldetést teljesítünk Európában, amikor a határainktól nem messze háború dúl, akkor pont hidat tudnánk képezni, hogy azok, akik egykor a csatatereken ellenfelekként szerepeltek, azok képesek legyenek közvetíteni, megérteni. Megértetni azt, hogy a háború egy gonosz és rossz dolog, és aki békére akar készülni, annak mindig egy prevenciós erőt kell sugároznia. A magyar katonai eszmét mindig a keresztes lovagi eszméből származtattuk – fogalmazott Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár őrnagy, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöki tanácsadója.

A magyar huszárok egykori mentalitása egyedülálló volt az egész világban, emberi értékeik, mint például a hazaszeretet, a kötelességtudat és a fegyelem, ma is fontosak és követendők. Immár 18. alkalommal találkoztak Nyíregyházán azok, akik a már méltán hungarikummá vált magyar huszárok múltja és hőstettei iránt érdeklődnek és akiknek szívügye, hogy megőrizzék az emléküket.

Kapcsolódó galéria

Huszártalálkozó 2023