Huszártalálkozó - Felvonul a díszmenet, jubileumi találkozóra készülnek!
Huszártalálkozó - Felvonul a díszmenet, jubileumi találkozóra készülnek!

Ma már csak könyvekből, képekből és a múzeumok tárgyi emlékeiből alkothatunk magunknak fogalmat arról, hogy milyen is volt a magyar huszár, ugyanis a korábban púposhalmi Tomasovszki Mihály idei halálával a Magyar Huszár Alapítvány látókörében már nincsenek élő huszárok. De vannak találkozók, ráadásul idén a harmincadik jubileumi – 2021-ben augusztus 14-én és 15-én tartják meg –, aminek célja, hogy a hagyományos huszár szellemet továbbra is életben tartsák a szabolcsi megyeszékhelyen.

30 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 21-én, a pápalátogatás másnapján tartották az első huszártalálkozót Nyíregyházán, akkor még több mint félezer huszár részvételével. Ugyan mára már nem maradtak élő huszárok a szervező alapítvány látókörében, azonban továbbra is szeretnék megtartani a találkozókat, csak most már a leszármazottakhoz igazítva. Idén augusztus 14-én veszi kezdetét az ünnepség az Országzászló téren (az ott álló Huszár szobrot 1997-ben avatták fel). A köszöntőket követően felvonul a díszmenet, majd délután a huszárgenerációk találkozójának ad otthont a Sóstói Múzeumfalu. Másnap a Huszár Emlékkertben folytatódik a találkozó.

A huszár szellemiség tovább él

Nyíregyházán 1991 óta rendszeresen megtartják a huszártalálkozókat és ennek köszönhetően rengeteg tárgyi bizonyíték is beérkezik. A Jósa András Múzeumban jelenleg is látható egy kiállítás Nyíregyháza katonaságáról, amelynek önálló része a nyíregyházi huszárok története.

– Jók a tapasztalataink, szerencsére még mindig jelentkeznek huszár elszármazottak. Van, aki egyszerűen csak kapcsolatban szeretne maradni velünk, de olyan is előfordul, hogy tárgyi emlékeket kapunk. A közelmúltban például egy huszár zászlós két kardját kaptuk meg, gyönyörű huszárszablyákat – emelte ki Bene János, címzetes múzeumigazgató. Hozzátette, bár már nincsenek élő huszárok, az általuk képviselt szellemiség még mindig él, és ez biztatja őket arra, hogy újra és újra megszervezzék a találkozókat.