Húsvéti lázban ég a piac

– Idén a fürjtojás volt a legkeresettebb, rengetegen érkeznek az utolsó percekben a standokhoz – mondta egy helyi termelő, aki azt is elárulta, idén kevesebben vásároltak festés céljából tojást, sokan inkább előre gyártott ajándékokkal készülnek a locsolóknak.

SONKAMÁNIA

A nyíregyházi piac hentesei számos főzési-sütési tippel és trükkel segítik a kiérkező vásárlókat. – Sokan kedvelik a saját gyártású sonkákat és kolbászokat, de a dagadó is népszerű termék húsvétkor. A legtöbben minőségi árut keresnek, ilyenkor körülbelül másfél kiló termékkel távoznak a pulttól – árulta el Jávor János, akinek családjában generációról generációra száll a hentes szakma. A vásárcsarnokban azt is megtudtam, minden második vevő sonkáért érkezik, ami mellé gyakran lángolt kolbászt is visznek.

HÚSVÉTI DEKORÁCIÓKBÓL SINCS HIÁNY

Az élelmiszereken kívül ünnepi kiegészítőket is találhatunk a csarnokban; kézműves tojások, horgolt kellékek, húsvéti terítők és kész kosarak várják a vásárlókat. Az árusok elmondása szerint idén sokan keresik ezeket a termékeket, nem véletlenül vannak tele a virágpultok is barkával, aranyvesszővel és tulipánnal. – Húsvét előtt mindig ünnepi díszbe öltöztetjük a lakást, tojásfát készítünk barkából, az asztali vázába pedig tulipánok kerülnek – mondta egy járókelő.

Szöveg és fotók: Farkas Fanni