Húsvéti készülődés a múzeumfaluban

Húsvéti készülődésre várták a családokat a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzenben a látogatók többféle hagyományos technikával készíthettek hímes tojást. A piros tojást díszíthették beregi aranytojássá, de kipróbálhatták azt is, hogyan kell megfestett tojásra fehér mintát rajzolni.
Molnár Ajsa Adrienn azt mesélte, hogy előbb pirosra festette a tojást, majd ecetbe mártott fogpiszkálóval mart rá mintát, így készített húsvétra díszes tojást a locsolóknak.

 

HÚSVÉTHÉTFŐN IS LESZ TOJÁSFESTÉS

 

Húsvéthétfőn is készíthetnek hímes tojást a múzeumfalu látogatói. A skanzenben hagyományőrző programokkal, locsolkodással és ünnepi ételekkel várják a látogatókat.

További képekért kattintson a fotóra!

– Megmutatjuk, hogy milyen volt a régi, falusi húsvét – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Egyrészt úgy gondolom, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyeket a mai körülmények között is lehet gyakorolni, meg lehet valósítani, másrészt fontosnak tartjuk, hogy a régi hagyományainkat ne felejtsük el, és az újabb generációk is ismerkedjenek meg a húsvéti ünnepkör szokásaival.

 

EGÉSZ NAPOS PROGRAMRA VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT

 

Húsvéthétfőn délelőtt 10 órától egész napos programra várják a családokat. A látogatók megnézhetik, hogyan zajlott egykor a falusi locsolkodás, lesz tojáskeresés és tojásfestés, sárgatúró- és kalácskészítés, kirakodóvásár, és a gyerekeket bábosok is szórakoztatják.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)