Húst vásárolt, de hagymát fizetett
Fotó: Illusztráció

Az ügyészség a kár megtérítésére és adomány fizetésére kötelezte azt a nőt, aki az egyik nyírbátori nagyáruházban az önkiszolgáló kasszájánál a termékek árával trükközött.

A megállapított tényállás szerint a középkorú nő 2022 októberében többször vásárolt úgy az egyik nyírbátori hipermarketben, hogy az önkiszolgáló pénztárnál a hústermékek vonalkódjai helyett egy olcsóbb áru, a vöröshagyma vonalkódját olvasta be, és így fizette ki a termékeket. Ezzel az áruház információs rendszerébe valótlan adatokat vitt be, és megkárosította az áruházat.

A nőt már figyelte a biztonsági őr, akinek már korábban feltűnt a nő gyanús viselkedése, ezért ellenőrizte a blokkot és a kosár tartalmát, mely nem egyezett. A nő így akart spórolni, azonban cselekménye – a kárértékre tekintet nélkül- információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének minősül, mely akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat a csaló ellen, ha a kárt megfizeti, és egy általa szabadon választott egyház, vagy nem politikai célú egyesület, közhasznú alapítvány számára 10.000 Ft adományt fizet, és ezt igazolja.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség