Hulladékkommandó

A Nyíregyházán immár 11 éve működő, az illegális hulladéklerakók visszaszorítása és felszámolása érdekében létrehozott hulladékkommandóban részt vevő szervezetek képviselői tanácskoztak a NYÍRVV Kft. központjában. Az egyeztetés célja a hatékonyabb együttműködés és a felmerülő új problémák megoldása volt.

ÉVRŐL ÉVRE CSÖKKEN A SZEMÉTMENNYISÉG

Keczkó János irodavezető elmondta, Nyíregyháza szennyezettsége évről évre csökken, inkább átalakulóban van a probléma. A nagy kiterjedésű illegális lerakók megszűntek, ehelyett az elszórt hulladékok okoznak gondot. A kommandó a jövőben a kieső, gyérebb forgalmú területeken is szeretné megtisztítani a várost.
A hulladékkommandó akciótervében meghatározzák azokat a városrészeket és időpontokat, amikor tüzetesen átvizsgálják az adott területet, felderítik az illegális hulladéklerakást. A munkában részt vesznek az önkormányzat, a NYÍRVV Kft., a rendőrség, a hulladék-gazdálkodási cég, a Nyírerdő Zrt., a Magyar Közút, és természetesen a Közterület-felügyelet munkatársai.

BÍRSÁG ÉS FELJELENTÉS

Bodrogi László felügyeletvezető hangsúlyozta, amennyiben tetten érnek valakit közterületen hulladéklerakás közben, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy feljelentést tesznek. Amennyiben nagy mennyiségről van szó, a jegyző felé kezdeményeznek eljárást.
Az egyeztetésen elhangzott, Nyíregyházán évente 21 ezer tonna szemét keletkezik, amelynek jelentős része illegálisan lerakott hulladék. Az elmúlt évben az illegális hulladéklerakók felszámolása több mint 8 millió forintba került.

Szoboszlai Tibor