Hulladékgyűjtő akció – Idén is csatlakozott a TeSzedd! kezdeményezéshez a megyei kormányhivatal
fotó: Szarka Lajos

Csökkent az illegálisan lerakott hulladék mennyisége – ez a tapasztalata a kormányhivatal harmincfős önkéntes csoportjának, akik a TeSzedd! akció keretében a lőtéren gyűjtötték a szemetet. Tavaly 15 köbmétert szedtek össze, szerdán ennek egy töredékét. A kormányhivatalban működő hulladékgazdálkodási osztály feladata az illegális szemét felszámolása, az elmúlt évben több mint hatszáz esetben folytattak le hatósági eljárást.

Már dél előtt zsákokban állt a szemét a nyíregyházi lőtéren, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal dolgozói szedték össze ezen az egyébként Natura 2000-es területen az illegálisan itt hagyott hulladékot. Összesen harminc fő jelentkezett önkéntesen a feladatra, főleg a környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakterületről.

Kevesebb szemét

A TeSzedd! akciót ebben az évben már tizedik alkalommal hirdették meg, ez az ország legnagyobb hulladékgyűjtő kezdeményezése. A megyei kormányhivatal már negyedik alkalommal szervezte a lőtér területére ezt a nagytakarítást, legutóbb hét hónappal ezelőtt voltak itt. Akkor 15 köbméternyi illegális hulladékot gyűjtöttek, ez a szám most csökkent, 4-5 köbméter szemét került zsákokba.

Hatósági feladatok

A szemetelőkkel szemben a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya intézkedik 2021 márciusától.

Létrejött egy külön hulladékgazdálkodási osztály, amelynek a feladata elsősorban az illegális hulladékokkal kapcsolatos kötelezés, elszámolás, bírságolás. Első körben, ha van elkövető vagy elhelyező, akkor őket vesszük elő, utána a terület tulajdonosát, és amennyiben nem sikerül a hulladékot így elszállíttatni, akkor állami intézkedés keretében elszállíttatjuk és az ingatlanra terheljük a költségeket” – nyilatkozta Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetője.

Fogékonyabb a lakosság

A szerdán összegyűjtött szemét jelentős része kommunális hulladék, ezt közszolgáltatás keretében elvitték volna az emberektől – sokszor ezért is érthetetlen, hogy miért inkább az illegális utat választják. Bár „TeSzedd! – önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót évente egyszer szerveznek, a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több ember fogékony a környezet védelmével kapcsolatos kérdések iránt. Ez abból is látszik, hogy népszerű a HulladékRadar mobilalkalmazás, amelynek segítségével pár kattintással bárki bejelentheti a szemetes területeket.

Hatszáz eset

A mögöttünk hagyott egy évben, múlt tavaszhoz képest több mint hatszáz esetben folytattunk le hatósági eljárást illegálisan elhelyezett hulladékkal kapcsolatban. Ezeknek egy jelentős része szervezetten gyűjtött illegális hulladék volt, de olyan is volt, amit a megye különböző pontjain helyeztek el kisebb tételben. A HulladékRadar applikáció óriási segítség, nagymértékben segíti a munkánkat. A több mint hatszáz esetből a négyszázat is meghaladta azoknak az eseteknek a száma, ahol a bejelentés ezen az applikáción keresztül történt. Ilyenkor a kollégáink kimennek terepre, beazonosítják, hogy mi az pontosan és elkezdik az ezzel kapcsolatos eljárást, aminek a végeredménye minden esetben az, hogy megszűnik az illegális lerakott hulladék” – mondta Román István kormánymegbízott.

Szigorú büntetés

A kormányhivatal az esetek töredékében szabott ki pénzbüntetést, mivel a tulajdonosok nagyrészt gondoskodtak a hulladék felszámolásáról, de így is 25 millió forint értékben büntettek a megyében. A HulladékRadar applikáción keresztül azokat az eseteket célszerű bejelenteni, ahol nagyobb mennyiségű hulladékot látnak a felhasználók, így a kormányhivatal erőforrásait is hatékonyabban lehet beosztani. A jogszabályok egyre szigorúbb törvényekkel büntetik azokat a személyeket, akik szemetelnek, egyre többet kockáztat az, aki az illegális megoldást választja.

Kapcsolódó galéria

Te Szedd akció