Hová vezetnek útjaink...?

 Az egyik olvasónk viszont éppen ezt fájlalja. Azzal kereste meg szerkesztõségünket, hogy nem érti, miért kell fekvõrendõröket kihelyezni az utakra, hiszen ezek komoly károkat tudnak okozni a gépjármûvekben, például annak kerekeiben, vagy éppen lengéscsillapítójában, netán gumijában. Levelének egy részletét az alábbiakban olvashatják.

OLVASÓI LEVÉL

...Nagyon bosszantó, hogy 5–10 cm magas betondarabokat építettek sok mellékúton Nyíregyházán, mondván, hogy ezek forgalmas útszakaszok, mert itt óvodák, iskolák, nagy forgalmú közintézmények vannak, nagy a gyalogosforgalom, ezért a jármûveknek lassítaniuk kell. Ez igaz, de van más lehetõség is a jármûvek lassítására (s néhol már alkalmazzák is): széles vörös-piros csíkot festenek fel, mert ez figyelmezteti a jármûvezetõt az óvatosságra, a kellõ lassításra, s nem szükséges a jármûvekben nagyon komoly kárt okozni (teleszkópokban, gömbcsuklóban, gumi kerekekben, esetleges tengelytörésekben, felfüggesztésekben stb.). Ha a vörös felfestéseket a jármûvezetõk nem veszik figyelembe, nem lassítanak kellõképpen, szigorú nagy pénzbírsággal büntessék meg, s ha ez sem inti lassításra a jármûvezetõket, akkor a vezetõi engedély bevonása megoldaná a dolgot. Nagyon kérjük az illetékeseket, hogy intézkedjenek, s mielõbb szüntessék meg a „bukkanókat”.
 

HATÉKONY ÉS BEVÁLT MÓD

Az olvasó panaszát továbbítottuk az ügyben illetékes NYÍRVV Nonprofit Kft. felé. Dicsõ Péter, a városüzemeltetõ társaság út- és közterület-kezelési csoportvezetõje válaszlevelében hangsúlyozta, a fekvõrendõrnek az a célja, hogy lassításra késztesse a jármûvezetõket azokon az útszakaszokon, ahol ez indokolt. Ezek a létesítmények szabványosak, az érvényben lévõ mûszaki elõírásoknak megfelelõek, és a forgalom lassításának egy hatékony és bevált módja, melyet a gyermekek megóvása érdekében oktatási intézmények közelében, a balesetek megakadályozása céljából a fokozott figyelmet igénylõ keresztezõdések elõtt, esetleg a helyiek kérésére lakó-pihenõövezetekben helyeznek ki.

MEGFONTOLTAN TELEPÍTIK

Kifejtette, a forgalom lassítására természetesen csak különösen indokolt esetben kerülhet sor, számos ezzel ellentétes kérést utasít el a NYÍRVV Nonprofit Kft. Amennyiben a jármûvezetõk a megfelelõ sebességgel haladnak, a balesetek is elkerülhetõek és a fekvõrendõr sem okoz kárt az autójukban.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)


  (Fotó: illusztráció)