Hová tűntek a baglyok a Sóstói-erdőből?

– Évről évre kevesebb közvetlen környezetünkben a természetes erdő, így a baglyok is veszélyeztetetté váltak. Ezért fontos, hogy pontos adatokat szerezzünk arról, hogy hány macskabagoly fészkel a Sóstói-erdőben. Legutóbb 2013-ban végeztünk ilyen típusú felmérést, ekkor 8–10 pár költésére következtettünk – mondta a nyíregyházi Tölgyes csárda előtti gyülekezőponton a program egyik szervezője, Gilányi Gábor.

 

SOKAKAT ÉRDEKELT AZ ERDEI PROGRAM

 

Közel hetven résztvevője volt az eseménynek, amelyen minden korosztály képviseltette magát. A nyugdíjasok leginkább a friss levegő miatt választották szombat esti programjukként a bagolycsalogatást, de jelen voltak madarász szakemberek is, és volt, aki kisbabával érkezett az információgyűjtő eseményre. A felmérés lényege, hogy a macskabaglyok számára rövid ideig lejátszuk a saját hangjukat – ezt hangozásnak nevezzük –, amelyre aktívan válaszolnak ebben az időszakban. Ekkor már megkezdődik a baglyok költése, és a többi fajtársuktól védelmezik a területüket, ezért hallatják hangjukat.

 

A HÁRMASDOMBNÁL MÉG SIKERREL JÁRTUNK

 

Az első megállónk a Hármasdombnál volt, ahol az első hangozáskor meg is jelent egy macskabagoly – mindannyiunk nagy örömére. Izgatottan figyelte a társaság az egészen közel elreppenő madarat, a szerencsések fényképezőgépükkel meg is örökítették a pillanatot. Ezután elindult a hosszabb túra a Tölgyes utcáig, ahol már kevesebb sikerrel járt a csapatunk. A harmadik állomásnál szintén megfigyeltünk egy egyedet, azonban utána nem örvendeztettek meg minket szárnyas barátaink.

 

A BAGLYOK MÉGSEM CSATLAKOZTAK

 

A tizenkét megállóból mindössze két helyen láthattunk macskabaglyot, szintén kettőn pedig válaszhangokat küldtek a fák közül. Az időközben jócskán megfogyatkozott csoport legkitartóbb tagjai három órán keresztül maradtak a bagolycsalogató programon, összességében nyolc kilométert tettek meg, de a kellemes hűs idő frissítő esti programnak bizonyult.

Reméljük, bagoly-barátaink azért valahol a közelben tartózkodnak, csak az ő figyelmüket elkerülte a meghívó.

Farkas Fanni

(Fotók: Hoványi Péter)