Hová lett a majdnem 300 millió forint? – kérdés Mikó Dánielhez

A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat (továbbiakban: Társulat) a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokkal, önálló jogi személyként gazdálkodott. A hozzánk eljutott információk szerint, a társulat intézőbizottságának elnöke, Mikó Dániel a tagok (a Szennyvízprogramban érdekelt lakosok) által befizetett pénzösszeg jelentős részét, saját hatáskörében eljárva – összesen több mint 293 millió forintot – nagy kockázatot rejtő Quaestor és Hungária értékpapírokba (kötvény-portfóliókba) fektette.

Erre akkor derült fény, amikor az önkormányzat kezdeményezte a tagok befizetéseinek soron következő lehívását, de ezt a Társulat nem teljesítette Nyíregyháza MJV Önkormányzata számára. Mint ismert, a fenti pénzügyi társaságok tevékenységi engedélyét a jegybank visszavonta, illetve a kötvényeiket zárolták, így a Társulat likviditási gondjai miatt nem tudja, illetve csak kis részben képes teljesíteni vállalt kötelezettségeit a nyíregyházi Szennyvízprogram megvalósítása kapcsán.

Dr. Kovács Ferenc polgármester azonnali hatállyal elrendelte egy szakértőkből álló vizsgálóbizottság felállítását a kialakult helyzet tisztázásának érdekében. A három tagból álló bizottság még a mai napon megkezdi munkáját és részletes jelentést készít május 26-áig a polgármester számára. A jelentést, illetve a jelentésre épülő intézkedési tervet a május 28-án sorra kerülő Közgyűlésen ismertetik majd a képviselő-testülettel, és a közvéleménnyel. A bizottság feladata annak megállapítása is, hogy a további jogi következményeket felmérje és megvizsgálja egy, a felelősség megállapítására irányuló büntető eljárás megindítását. (Rendes Sándor, Nyíregyháza MJV sajtószóvivője)

Nem a társulatot gazdagította

Mikó Dániel az MTI megkeresésére azt mondta: a társulat pénzügyi vezetőjével közösen a jó gazda gondosságával döntöttek a nagyobb kamatokat fizető Quaestor és Hungária értékpapírok vásárlásáról, hiszen más bankoknál a pénzre csak alig valamivel több mint egy százalékot kaptak volna. Hozzáfűzte, hogy a két pénzintézet korábban rendben teljesítette is a szerződésben vállalt kamatkifizetéseket. Hangsúlyozta továbbá: a befektetéssel a szennyvízberuházásnál az önkormányzat saját forrás kötelezettségének összegét igyekeztek csökkenteni, a haszon tehát nem a társulatot gazdagította volna. A társulati vezető megemlítette, hogy a két pénzügyi szervezet felszámolójánál időben bejelentették kárigényüket a 293 milliós összegre.

 

Mi is az a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat?

A Társulatot a szennyvízprogramban érintett lakosok hozták létre tagokként, abból a célból, hogy az a beruházáshoz kapcsolódó lakossági önerő biztosításához szükséges befizetéseket összegyűjtse és a program megvalósítása során az önkormányzat számára kifizesse.
A Társulat 2007-ben jött létre. Az alakuló közgyűlés – többek között – megválasztotta a társulat vezető tisztségviselőit, így az Intéző Bizottság (5 fő) és az Ellenőrző Bizottság (3 fő) tagjait. Az Intéző Bizottság tagjaként megválasztott Mikó Dánielt a közgyűlés egyúttal megválasztotta a társulat elnökévé. A Víziközmű Társulatot Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat néven a cégbíróság 2008. február 21-én jegyezte be. A Társulat elnöki feladatait a Társulat megalakulásától kezdődően folyamatosan Mikó Dániel látja el.
A Társulat befektetései:
Quaestor értékpapír (2016. 01. 16. lejárattal) 123 057 534 forint összegben, Quaestor értékpapír (2015. 12. 10. lejárattal) 70 000 000 forint összegben, Hungária értékpapír (2015. 04. 13. lejárattal) 100 000 000 forint összegben.

 

Elszámolás

Hétfő óta kapkodjuk a fejünket, amióta kiderült, hogy a lakosság által befizetett pénzzel a társulásként emlegetett cég vezetője tőzsdézett és elbukta. Az nem kérdés, hogy nem döntött jól, ez ma már világosan látszik, hiszen csaknem 300 millió forint lóg a levegőben. A nyíregyházi polgárok által létrehozott társulás pedig gyakorlatilag fizetésképtelen. Az viszont kérdés, hogy milyen felhatalmazás alapján vette a bátorságot magának a társulás elnöke és a pénzügyi vezetője, hogy kockára tegye a rábízott tetemes összeget? Tud közülük valaki mutatni egy olyan papírt, meghatalmazást, pénzügyi szabályzatot, ami erre feljogosította őket? Volt ennek a társaságnak felügyelő bizottsága? Az elnök úr megszavaztatta zseniális befektetési ötletét az intézőbizottsággal, vagy bárkivel? Egy biztos, elszámolták magukat rendesen, most elszámolhatnának a Nyíregyháziaknak is.
Például azzal, hogy nyilvánvalóan a magán megtakarításaikat is hasonlóan körültekintő módon intézték a brókereken keresztül. Köszönjük!

Egy, a hozzájárulást pontosan fizető károsult

 

Részlet a quaestor ajánló kiadványából:

„Kinek ajánljuk: Akik alacsony (illetve közepes) kockázat mellett a banki betéteknél rugalmasabb megtakarítást keresnek.”
„A kötvényekben foglalt kötelezettségekért a kibocsátó felel. Az állampapírok biztonságos befektetések. A QFH kötvényeket és a Q Kötvényt a kibocsátó szintén biztonságos befektetésnek sorolta be, de a hatályos jogszabályok alapján azok a szokásostól eltérő kockázatúak. Természetesen a nemfizetés kockázata minden kötvénynél létező kockázat...”

 

További cikkek ebben a témakörben:

FIDESZ: MIKÓ DÁNIEL SZÁMOLJON EL!
http://www.nyiregyhaza.hu/fidesz-miko-daniel-szamoljon-el-2015-05-19
A nyíregyházi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója megdöbbenéssel értesült arról, hogy Mikó Dániel, volt szocialista alpolgármester, egykori gazdasági tanácsnok a nyíregyháziak pénzét eltőzsdézte.

MSZP: KI KELL DERÍTENI, KI A FELELŐS!
http://www.nyiregyhaza.hu/mszp-ki-kell-deriteni-ki-a-felelos-2015-05-19
Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen Nagy László, a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat pénzének eltűnése miatt.

JOBBIK: QUAESTORBA CSATORNÁZVA NYÍREGYHÁZÁN
http://www.nyiregyhaza.hu/jobbik-quaestorba-csatornazva-nyiregyhazan-2015-05-19
Quaestorba csatornázva Nyíregyházán címmel tartott sajtótájékoztatót Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

EGYÜTT-DK: NEM EGY EMBERÉ A FELELŐSSÉG
http://www.nyiregyhaza.hu/egyutt-dk-nem-egy-embere-a-felelosseg-2015-05-20
A nyíregyházi városvezetés egy emberre akarja áthárítani a felelősséget a Vízgazdálkodási Társulat quaestoros befektetési ügyében. Ezt mondta közös sajtótájékoztatóján Hunyadi János, a DK és Lövei Csaba, az EGYÜTT önkormányzati képviselője.

VÁLLALNI KELL MIKÓNAK A FELELŐSSÉGET!
http://www.nyiregyhaza.hu/vallalni-kell-mikonak-a-felelosseget-2015-05-20
A Nyíregyházi Fidesz Szervezet közleménye.

JOBBIK: „NEM TUDJA A JOBB KÉZ, MIT CSINÁL A BAL.”

– A mai napig nem lehet tudni, hogy kikből fog állni az a vizsgálóbizottság, amely a Questor botrányba keveredett Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat pénzügyeit fogja vizsgálni – erről tartott sajtótájékoztatót Béres Csaba Nyíregyházán. A Jobbik ugyanakkor kíváncsian várja, hogy milyen eredménnyel fog zárulni a bizottság tényfeltáró munkája. Béres Csaba elmondta, pártja az MSZP-vel szemben a helyi felelősségre vonást szorgalmazza. Hozzáfűzte, remélik, hogy mélyre ható vizsgálat lesz a társulatnál és minél előbb eredményeket várnak. Az önkormányzati képviselő arról is beszélt, szerinte a baloldali pártszövetség többszörösen bizonyította, hogy morálisan megbukott Nyíregyházán. Ezt többek között arra alapozza, hogy a pártszövetség tagjai ugyanazon a napon két különböző nyilatkozatot tettek.