Hősök napja – „Azokra emlékezünk, akik kiálltak hazánk védelméért”
Fotó: Trifonov Éva

A magyar hősökre emlékeztek május utolsó vasárnapján, Nyíregyházán is. Az önkormányzat által szervezett, háromhelyszínes tiszteletadás-sorozat a Hősök temetőjében kezdődött, ahol dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere beszédében úgy fogalmazott, a Hősök napján azokra emlékezünk, akik hittel, szívvel és lélekkel kiálltak az ország és városunk védelme mellett.

 

Az I. és II. világháború hősi halottainak tiszteletére rendeztek megemlékezéssorozatot vasárnap Nyíregyházán. A program délelőtt a Hősök temetőjében vette kezdetét, ahol jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselők, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, továbbá a helyi rendvédelmi szervek, intézmények és szervezetek vezetői. Az eseményen dr. Kovács Ferenc mondott emlékezőbeszédet, melyben úgy fogalmazott, az I. világháború után fájdalom és begyógyíthatatlan sebek maradtak az emberek szívében. Éppen ezért május utolsó vasárnapján rájuk, a hősökre kell emlékeznünk, azokra, akik hittel, szívvel és lélekkel kiálltak az ország és városunk védelme mellett – hangsúlyozta. Az ország második legnagyobb I. világháborús sírkertjében a polgármester arról is beszélt, hogy 1914 végén Nyíregyházán barakk-kórházat létesítettek, hogy elláthassák a frontról hazatért, sebesült katonákat. Az elhunytakat a kórház mellett kialakított temetőben hantolták el – ez a sírkert 1916-ban kapta meg hivatalosan a Hősök temetője nevet, ahol 14 nemzet katonái nyugszanak mintegy 2378 sírban.

– Az ő emlékük példaként szolgál és arra figyelmeztet minket, hogy a szabadság és a béke nem lehet magától értetődő. Felelősségünk van, nemcsak a múlt emlékeinek megőrzésében, hanem annak továbbörökítésében is. És hogy mit üzen mindez az utókornak és a ma fiataljainak? Azt, hogy a háború sosem lehet válasz a konfliktusokra – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Ami korábban szinte elképzelhetetlen volt, bekövetkezett: a szomszédunkban ádáz háború zajlik, ami egy élő, emlékeztető példa arra, hogy milyen törékeny is a béke – folytatta sorait dr. Kovács Ferenc. A háború emlékeztet emberi gyengeségeinkre, a béke pedig arra, hogy van erőnk és lehetőségünk a változtatásra. Tanulnunk kell elődeink hibáiból, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a diplomácia útján oldjuk meg a konfliktusokat – hangsúlyozta a polgármester. A Hősök napján a helyi rendvédelmi szervek, intézmények és szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés és a kegyelet virágait az I. világháborús emlékműnél, majd a Hősök terén található emlékműnél. Innen vonultak át a nyíregyházi Északi temetőbe, ahol a II. világháborúban hősi halált halt nyíregyházi katonák emlékművénél hajtottak fejet, és itt is elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Kapcsolódó galéria

Hősök napja 2024 - koszorúzás a Hősök temetőjében