Hőségriasztás - Marad a kánikula

Délies áramlással továbbra igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ma már az ország nagy részén 25 fok körül alakult a napi középhőmérséklet, keddtől pedig a 27 fokot is meghaladhatja. Ezért már hétfőre is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

További képekért kattintson a fotóra!

Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Az ország nagyobb részén elsőfokú, a Dél-Alföldön másodfokú, keddtől már az ország szinte egész területén másodfokú, narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben. Az előrejelzések szerint napról-napra melegszik az idő, a hét közepére a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között várható, de a kánikula kitart egészen a hét végéig, amikor egyes helyeken 40 fok is lehet, és csak hétfőtől remélhetünk enyhülést.

 

MEGTERHELI A SZERVEZETET

 

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban ügyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon. Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. az idei évben is felállított két párakaput a Kossuth téren, a szerkezet hideg vizet porlaszt, és felfrissülést jelent mindazok számára, akik átsétálnak alatta. A társaság Nyíregyházán 9 szökőkutat és 34 ivókutat is üzemeltet.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)