Hőséggel és zivatarokkal nyit a nyár

Szerdán a napokban megszokott nyárias időben lehet részünk, főként az Alföldön és a déli országrészben hőség lesz jellemző, azaz 30 fok feletti maximumokra kell készülnünk. A Dunántúl északi felén alakulhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet, délután 26-32 fokot mérhetünk. Az ország nagy részén fátyolfelhős-napos idő lesz jellemző, csak időnként növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. Csapadékra, egy-egy futó záporra, zivatarra kevés az esély, főként a délelőtti órákban a nyugati határ közelében számíthatunk kialakulásukra. A délkeleti szelet a középső és dunántúli tájakon több helyen kísérhetik élénk lökések.

30 fokkal búcsúzik a május

Csütörtökön főként nyugaton és az Északi-középhegységben fordulhatnak elő helyenként záporok, zivatarok. Emellett továbbra is napos, igazi nyári idő várható. Délután szinte mindenhol 30 fok körüli csúcshőmérsékletre készülhetünk. Nyugaton, északnyugaton időnként megélénkülhet a délies légmozgás.

Pénteken sem valószínű jelentős mennyiségű csapadék, ám főként a délutáni, kora esti órákban már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A nyugati tájakon ismét megélénkülhet a délies szél. A legmelegebb órákban 28-33 fokot mérhetünk.

Hétvégén már több záporra, zivatarra van kilátás. Néhol akár heves viharok is előfordulhatnak. Időnként feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél, a csúcshőmérsékletek a legfrissebb modellfutások szerint azonban 30 fok közelében maradnak.

Az UV-sugárzás nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-24 fokos.

 

Forrás: idokep.hu