Hőség, zivatarveszély, jég is várható kedden – Figyelmeztető előrejelzések országszerte

Hőség, zivatarveszély, jég is várható kedden  – Figyelmeztető előrejelzések országszerte
Fotó: Illusztráció

A zivatarveszély és a hőség miatt országszerte figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre.

Több órára kisüt a nap, de különösen az északi, északnyugati megyékben már több felhő lesz az égen. Elsősorban Északkeleten, illetve a Dunántúl északnyugati, nyugati részén alakulhat ki záporeső, zivatar, helyenként jégeső sem kizárt.

Az északnyugati, északi szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossáfokozódik. A hőmérséklet délután 28 és 35 fok között valószínű. Késő estére 23 és 28 fok közé hűl le a levegő. A középhőmérséklet általában 25, 26 fok körül, főként délkeleten 27 fok felett várható. Északnyugaton ugyanakkor már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű.

Figyelmeztető előrejelzés

Reggel, kora délelőtt északkeleten van esély zivatar kialakulására. Délután, este leginkább nyugaton és északkeleten várható elszórtan zivatar, melyhez viharos (60-80 km/h) szél, kisebb méretű jég társulhat. Északkeleten – kiemelten a Tiszántúl északi felén – egy-egy heves zivatar is kialakulhat 90 km/h körüli szélrohammal és nagyméretű jéggel. Az esti óráktól kisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is előfordulhat zivatar.

 

Forrás: hirado.hu