Cultdialogue – Határon átnyúló program Nagykapos és Nyíregyháza között

Cultdialogue. Ez a hivatalos neve annak az uniós projektnek, mely Nyíregyháza és Nagykapos között valósul meg az Interreg alap támogatásával. A magyarul értelmezve kulturális dialógus egy olyan folyamat Nyíregyháza és a kelet-szlovákiai város között, melynek keretében kulturális szakemberek fogalmazzák meg az értékeket, a közös kapcsolódási pontokat, és rendezvények szervezésére dolgoznak ki eljárási rendet. A program pénteken egy munkamegbeszéléssel, workshoppal folytatódott a Váci Mihály Kulturális Központban.

Azért folytatódott, mert a szakmai projekt nyitánya a döntően magyarok lakta, körülbelül 9000 lelkes szlovákiai Nagykaposon kezdődött. Az egész program keretét az ETT, tehát az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás égisze alatt zajlik, melyet 2014-ben közösen hozott létre Nyíregyháza és Szatmárnémeti.

Kulturális csereprogram

Ez mostani konkrét pályázat Nyíregyháza és Nagykapos között zajlik, amely tulajdonképpen egy kulturális csereprogram a határon átnyúló kulturális partnerségek fejlesztése és a közös kulturális értékek megőrzése érdekében. A fő cél pedig a két területen élő ifjúság helyben maradásának elősegítése, a szülőföld szeretetének megerősítése, az értékek tudatosítása.

Fontos az értékek őrzése

A fiatalok számára rengeteg információ áll rendelkezésre a világról. Ennek ellenére a felmérések és tapasztalatok szerint egyedül a saját szülőföldjükről nem rendelkeznek elég információval. Ezen projekt keretében szeretnénk ezeket bemutatni, illetve a szolgáltatói szféra számára különböző protokollok kerülnek kidolgozásra. Azaz egy-egy kulturális témát hogyan lehet megközelíteni, egy-egy rendezvény szervezésekor melyek azok a kulturális értékek, hagyományok, amelyeket be kellene emelni ezen szolgáltatóknak is a kínálatukba.

– fogalmazott a Nyíregyházi Televízió kérdésére Szabó Tamás projektmenedzser.

Rendezvények

A nyíregyházi workshop alkalmával a Szlovákiából érkezett vendégeknek volt lehetőségük betekinteni előadások mentén Nyíregyháza pezsgő kulturális életébe, megismerhették a város színes és sikeres kulturális intézményrendszerét, és kiemelten foglalkoztak a Tirpák Fesztivállal, mint számukra is jó példával.

Nagykapos a turizmusra épít

A rendezvényre érkező alpolgármester szerkesztőségünknek azt mondta, bár Nagykapos viszonylag kisváros, nincs szégyenkeznivalójuk a kulturális életük miatt, amit szeretnének felpezsdíteni újabb programokkal. Így ez a turizmus fellendítéséhez is hozzájárulhat, ami számukra a fő cél, számba véve meglévő értékeiket, lehetőségeiket. A nyár végi lecsófesztiváljuk már a 13 lesz a sorban, melyre nagyon büszkék.

Vonzó lecsófesztivál

2017-ben majdnem tízezer embert mozgatott meg a két nap alatt. Idén ezt a fesztivált háromnaposra tervezzük, úgyhogy remélhetőleg még több ember megfordul majd Nagykaposon. S remélem, ebből a régióból, Nyíregyházáról, illetve Nyíregyháza környékéről is majd sokan ellátogatnak hozzánk.

– fogalmazta meg elképzelését JUDr. Boczán Ferenc, Nagykapos alpolgármestere.

Partnerség a kultúrában

A két város közötti együttműködés már korábban indult, a mostani projekt partnerségét az alapozza meg, hogy részben hasonló kihívásokkal kell szembenézni a kultúra területén. A program a szlovákiai városban folytatódik, majd ősz elején Nyíregyházán lesz a következő workshop.

Kapcsolódó galéria

Cultdialogue workshop