Honfoglalás kori tárlat – Nyíregyházán a Kárpát-medence legnagyobb kiállítása

A Kárpát-medence legnagyobb honfoglalás kori kiállítását nyitja meg a Jósa András Múzeum. A vándortárlat május 14-től november 14-ig marad Nyíregyházán. A Csíkszeredáról érkezett Elit alakult című kiállítást a Szabolcs vezér földje tárlat egészíti ki a múzeumban.

Rendőri biztosítás mellett gördült be a 15 méteres kamion a múzeum mellé, csütörtök délelőtt megérkezett az intézmény legújabb kiállításának anyaga. Az Elit alakulat című vándortárlat egyenesen Csíkszeredáról jött Nyíregyházára. Eredetileg a miskolci Herman Ottó Múzeumból indult, ahol akkor meg is nyerte az év kiállítása címet, a pandémia miatt viszont 2020-ban Erdélyben megrekedt. Az installációs anyagokat a múzeum munkatársai már bepakolták a tárlat helyére, a műtárgyak pedig májusban érkeznek.

Honfoglalás kori leletek

„A nyíregyházi Jósa András Múzeum rendelkezik Magyarországon a vidéki múzeumok között a legnagyobb honfoglalás kori leletanyaggal és ezért bátorkodtunk csatlakozni ehhez a projekthez. Úgyhogy, ha hozzátesszük ezt a Zempléni, meg a Magyar Nemzeti Múzeumnak a honfoglalás kori anyagát, akkor tulajdonképpen a Kárpát-medencének a legnagyobb honfoglalás kori kiállítását most itt tudjuk megmutatni” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Az Elit alakulat című kiállítást a Szabolcs vezér földje című tárlat fogja tematikailag kiegészíteni. Mind a kettő honfoglalás kori leletanyagra épül a Felső-Tisza vidékéről.

„A tárlatban helyet kap minden olyan anyag, ami általában a temetőkből kikerül, amit az elhunyt mellé elhelyeznek, legalábbis az Elit alakulatban mindenképpen így van, hiszen ez a karosi temetők anyaga. A miénkben is főleg temetőből származó leletek kerülnek elő, de igyekeztünk hétköznapi tárgyakat is betenni, a fegyverektől elkezdve, viselethez tartozó elemek, tehát amit úgy gondoltak, hogy az elhunyt mellé be kell tenni, azok itt láthatók” – mondta dr. Körösfői Zsolt, a kiállítás kurátora, a múzeum régészeti osztályvezetője.

November 14-ig Nyíregyházán

A Jósa András Múzeum is megnyitja a kapuit a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók előtt, ahogy a beoltottak száma eléri a négymillió főt Magyarországon. A két tárlat pedig május 14-én nyit és egészen november 14-ig Nyíregyházán marad. A cél az, hogy a későbbiekben minél többen, akár iskolai osztályok is szabadon megnézzék a magyar történelem kezdeteit.