Hivatalosan is átadták a Mező, a Bethlen Gábor és a Vasgyár utcai, átépített csomópontot

 

Hosszú előkészítés, szükséges fejlesztés

Ugyan a kivitelező júniusban kapta meg a munkaterületet, a Mező, a Bethlen Gábor és a Vasgyár utcai csomópont fejlesztéséhez szükséges tereprendező munkálatokat már jóval hamarabb elkezdték. Többek között épületeket bontottak el, közműveket építettek át, fákat vágtak ki. Nyár vége felé pedig már láthatóvá vált a fejlesztés mikéntje. Többek között új sávokkal bővítették a forgalmas csomópontot, sőt több új jobbra kanyarodó sávot is kialakítottak a kereszteződésnél. Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta:


A jobbra kanyarodó sávok mellett 'szigetek' kerültek kiépítésre, ezek a gyalogosok átvezetését egyrészt gyorsítják, másrészt biztonságosabbá teszik. A csomópontban megújultak a burkolati jelek, a KRESZ táblák, a közlekedési jelzőtáblák, lényegében a teljes csomópont. Mivel városi csomópontról van szó, a fejlesztés legnehezebb része 
 úgy gondolom  a közműkiváltások voltak. Több mint 10 kilométernyi közmű került kiváltásra ezalatt a fejlesztés alatt és ez elég komoly kihívást jelentett a kivitelező számára.


A Mező utca, a Bethlen Gábor utca és a Vasgyár utca kereszteződését 430 millió forintból fejlesztették. Az átadóünnepségen a város polgármestere kiemelte, a gyorsabb, biztonságosabb haladás érdekében építtették át a csomópontot.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta:

Fontos ez a csomópont-átépítés! Különösen azt követően, hogy a nyugati elkerülő elérte a Tiszavasvári utat, a Lego a nagy gyárát megépítette, az ott lévő cégek pedig, például a Michelin, az Eissmann és a ContiTech fejlesztenek. Ezek nyilvánvalóan fejlesztik, bővítik a forgalmat, mint ahogy a Kertvárosban és Új-Kertvárosban a lakásépítések számának a növekedése is. Tulajdonképpen az autópályára való fel-lejutás egyik csomópontjává is vált ez a rész és itt mindig dugók voltak. Ám ahogy itt néztem a helyzetet az átadás alatt, ezek ma már nincsenek!

A polgármester hozzátette, a közlekedésfejlesztés tovább folytatódik Nyíregyházán. A nyugati elkerülő III. és IV. ütemének megépítése jövő tavasszal kezdődhet, valamint újabb csomópontokat építenek majd át, többek között a Derkovits és a Szélsőbokori út is érintett lesz. Utóbbinál egy körforgalmat terveznek.

 

Dér Vivien