Hiteltörlesztési moratórium – Automatikusan leállítják a törlesztést a bankok

A pénzintézetek automatikusan leállítják a hiteltörlesztéseket, így aki nem szeretne élni a moratórium lehetőségével, külön kell jeleznie a bank felé – közölte a pénzügyi tanácsadó. A fizetési halasztás más hitelekkel ellentétben a március 18-a után folyósított diákhitelre is érvényes. A korábban már végrehajtás alá került tartozásokat azonban a megszokott módon kell fizetniük az adósoknak.

A március 18-án hatályba lépett hiteltörlesztési moratórium nagy segítség lehet azoknak, akik a veszélyhelyzetben elveszítették állásukat vagy kevesebbet keresnek. A moratórium időtartama alatt, március 19. és december 31. között az adósoknak nem kell fizetniük a törlesztőrészleteiket. A kilenc hónap alatt összegyűlt kamatot pedig majd 2021. január elsejétől kell visszafizetniük, a törlesztőrészlet összege nem fog változni, a futamidő hosszabbodik meg.

Aki tud, továbbra is fizessen

A hosszabb futamidő miatt viszont a kamatköltség fog növekedni, így a pénzügyi tanácsadó azt javasolja, hogy aki tudja, a megszokott módon fizesse a törlesztőrészletét a továbbiakban is. Az interneten egy kalkulátor segítségével előzetesen is ki lehet számolni, hogy körülbelül mekkora összeget kell majd visszafizetni, akár már egy 3 millió forintos személyi kölcsön is 4–500 ezer forinttal lehet drágább, ha az adós él a moratórium lehetőségével.

Végrehajtások és biztosítás

Sokan érdeklődnek a már végrehajtás alatt lévő hitelek kapcsán, ebben az esetben viszont nincs engedmény az adósoknak.

„Ezekre nem vonatkozik a moratórium, a kormányrendelet nem teszi lehetővé, korábbi esetből kifolyólag végrehajtásra került hitelnél nincs moratórium. Többen érdeklődtek, sok ember köt hitelfedezeti biztosítást. Ez a hitelfedezeti biztosítás nagyon eredményes lehet akkor, ha valaki keresőképtelenné vagy esetleg munkanélkülivé válik. A hitelfedezeti biztosítás ilyenkor segít az ügyfélnek az átmeneti megoldásokban vagy akár a végső megoldásban is, mert például egy hitelfedezeti biztosítás, ha a haláleset betegségből vagy balesetből ered, a biztosító kifizeti akár a teljes fennálló tartozását” – közölte dr. Fazekas Sándor pénzügyi tanácsadó.

 

60 napig tartó keresőképtelenség esetén a biztosítók általában 6–10 hónapra vállalják a törlesztőrészletet, folytatta Fazekas Sándor, fontos azonban kiemelni, hogy ezt a hitelfedezeti biztosítást a moratórium ideje alatt is fizetni kell az ügyfeleknek.

Új információk a moratórium kapcsán

Hitelkártyák esetében is a moratórium csak a 2020. március 18-ig folyósított összegre vonatkozik, de van olyan pénzintézet, amely kitolta ezt a dátumot az áprilisi zárónapokra, erről minden ügyfélnek javasolt egyénileg érdeklődni.

„Másik újdonság talán, hogy a március 19-e után folyósított diákhitelekre is érvényes a moratórium, amíg a hitelkártyánál említettem, hogy a március 19-ét követő időszakban hitelkártyáról költött összegre nem érvényes, azt fizetni kell rendesen szerződés szerint, diákhitelnél érvényes” – közölte a szakember.

A bankok a hitelmoratórium nyújtotta fizetési halasztást automatikusan alkalmazzák, így akik nem szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, külön jelezzék a pénzintézet felé, tette hozzá a független tanácsadó. Ezt akár elektronikus úton is megtehetik.